Predsjednik NOC u Tripoliju

Mustafa Sanalla: Veća sigurnost za naftnu industriju

image Mustafa Sanalla

Predsjednik Nacionalne naftne korporacije (NOC) u Tripoliju Mustafa Sanalla od 2011. do 2014. bio je član odbora NOC-a, gdje je bio odgovoran za usmjeravanje razvoja novih projekata nafte i plina u Libiji i upravljanja postojećim postrojenjima, uključujući rafinerije, preradu nafte i plina i petrokemijskih postrojenja.

Održao je nekoliko radnih mjesta u industriji nafte i plina, a također je i predsjednik Uprave Libijske emisijske tvrtke za preradu nafte (LERCO) u Dubaiju, UAE.

Sanalla je prošle sedmice sudjelovao na 5. godišnjem Transatlantskom ekonomskom forumu, koji je organizirao Centar za transatlantske odnose na Sveučilištu “Johns Hopkins”, School of Advanced International Studies (SAIS) u Washingtonu D.C.

Nedavno su militanti zatvorili nekoliko rafinerija nafte u Libiji, što je rezultiralo stotinama milijuna dolara gubitka. Najveće područje Libije, Sharara, zatvoreno je, kao i El Feel (kojim upravlja zajednički pothvat talijanske Eni SpA i libijski NOO) nakon što je oružana skupina zatvorila plinovod. Nazvali ste ovo “nacionalnom tragedijom” u službenoj izjavi. Možete li nam reći nešto više o tim militantnim preuzimanjima i što se može i treba učiniti kako bi se stabilizirala proizvodnja nafte?

- Nomenklasi NOC-a pokazali su da su blokade libijske nafte od milicija trošile od našeg gospodarstva više od 120 milijardi dolara od 2013. godine. Riječ je o nedvosmislenoj nacionalnoj tragediji, budući da bi taj novac bio dostupan za popravljanje libijske infrastrukture, zdravstva i institucionalnih sustava. Oni koji blokiraju koriste sve vrste isprika, ali traže nedopuštene dobitke. Njihova individualna djelovanja mogu uništiti cijelo gospodarstvo.

Široka reforma

Primarni korak ka okončanju takvih prepreka je stalno osnaživanje lokalnih zajednica da osuđuju takvu kriminalnu djelatnost - proces koji je vrlo učinkovit jer zajednice svjedoče o oštećenju koja se radi. Potaknuli bismo sve korake ka širokoj reformi Garde nafte, njihovim resursima i upravljanju, kako bismo omogućili napredak prema stvaranju učinkovite barijere jedinstvene sigurnosti za čitavu libijsku naftnu industriju.

Mnogi su spomenuli važnost razvoja malog i srednjeg poduzetništva (SME), jačanja privatnog sektora i potrebe za aktiviranjem infrastrukturnih projekata. Kakva je Vaša ideja o tome i koju strategiju predlažete?

- Uz političke programe, NOO može igrati važnu ulogu u pružanju potpore privatnom sektoru, zbog dva prirodna aspekta našeg rada. Prvo, mi smo najveći poslodavac u zemlji, s visokom stručnom radnom snagom.

Drugo, djelujemo diljem zemlje - vrlo je malo zajednica s kojima nemamo interakciju. Ponudom obrazovanja i treninga možemo pomoći podizanju baze znanja libijske radne snage - koja sama može potaknuti daljnje poduzetništvo.

Američka potpora

NOO podržava razvoj konkurentnih lokalnih poduzeća, čime možemo povećati gospodarsku snagu u lokalnim zajednicama. Dokazivanje izravne veze između resursa Libije i pružanja lokalnih pogodnosti diljem zemlje ključni je strateški cilj NOO-a.

Dvosmjerna robna razmjena između Sjedinjenih Država i Libije iznosila je gotovo 700 milijuna dolara u prvoj polovici 2017. godine. Sjedinjene Države također su potpisale okvirni sporazum o trgovini i ulaganjima sa zajedničkim tržištem za istočnu i južnu Afriku, od kojih Libija je član. Koliko je važan odnos sa SAD-om i da li vidite kako napreduje?

- Dugoročni odnosi MS NOC-a s ključnim američkim tvrtkama i korporacijama - u okviru pojedinačnih ugovornih ugovora i unutar COMESA - mogu biti temelji ekonomske stabilnosti i održivosti potrebne da bi Libija izašla iz sadašnjih boli. Američka potpora u trgovini može se odraziti na kontinuiranu političku podršku libijskim mirovnim procesima i zaštiti institucionalnih struktura potrebnih za učinkovitu međunarodnu trgovinu.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.