Predsjednik NDP

Dragan Čavić: Jadno je to što MMF štiti Tegeltiju

image Dragan Čavić

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić za Oslobođenje kaže kako se vlast tog entiteta grdno vara ako misli da će članice Saveza za promjene na prozivke o izdajnicima i dezerterima reći “samo nastavite tako”.

- Oni koji misle da policijska hunta koja vlada u RS-u treba da nastavi da tako djeluje, a da mi to tolerišemo, u potpunoj su zabludi, napominje Čavić.

Kako se u javnosti već danima komentariše izjava rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Francisca Parodija o tome da je za MMF jedini relevantan budžetski deficit za prošlu godinu onaj koji je iskazala entitetska Vlada, a koji je od onog utvrđenog od Glavne službe za reviziju manji za 130 miliona maraka, zatražili smo komentar od lidera NDP-a.

- Indirektno, čovjek zaključuje da je ispalo kako je Parodi rekao da revizora Duška Šnjegotu treba istjerati. Čak i da je Šnjegota griješio, nedopustiv je politički pritisak na glavnog revizora. To je bila posljednja nezavisna institucija. I moram istaći da je jadna zemlja u kojoj MMF štiti ministra finansija. To se najbolje vidi na primjeru Grčke i aranžmana s MMF-om i evo gdje je Grčka danas. Neka se dobro zamisli ministar finansija RS-a kada takve stvari priča. I toliko je ciničan da traži izvinjenje od onih koji traže njegovu ostavku, a ostavku je davno trebao dati za dobrobit Srpske, ističe Čavić.

U javnosti RS-a već nekoliko dana komentariše se izjava rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Francisca Parodija o tome da je za MMF jedini relevantan budžetski deficit za prošlu godinu onaj koji je iskazala entitetska Vlada, a koji je od onog utvrđenog od Glavne službe za reviziju manji za 130 miliona maraka. Vaš komentar?

- Na osnovu te izjave stiče se utisak o diskreditaciji rada revizora i samog izvještaja i to je iskoristio ministar finansija RS-a da kaže “mi smo u pravu što smo smijenili glavnog revizora Duška Šnjegotu”. Prije svega, Parodi je tehničko lice koje govori tehničkim, a ne političkim jezikom, koji ne poznaje. On je, da podsjetim, rekao da po njihovoj metodologiji budžetski deficit iznosi između 35 i 45 miliona KM, ali da revizija koristi drugu metodologiju i to je potpuno tačno.

Lokalne igrarije

Revizor kada radi izvještaj, radi poređenje sa usvojenim budžetom i sa zakonima koji regulišu tu materiju. Dakle, vrši reviziju, odnosno utvrđuje da li su tokom izvršenja budžeta prekršeni zakoni. A prekršeno je sedam zakona, pet vladinih uredbi i dva međunarodna računovodstvena standarda. Šta boli briga Parodija za zakone u RS-u? Njih to ne interesuje, oni dobiju bilans od Vlade RS-a i ne bave se pitanjem koji zakoni to uređuju. Dakle, to su dva potpuno različita pristupa i ja tvrdim da je deficit daleko veći. I radi se o nepokrivenom deficitu, a stvarni je mnogo, mnogo veći, jer je veliki dio pokriven kreditnim zaduženjima. U kontinuitetu postoji deficit budžeta i smatram da je nepokriveni deficit veći od 300 miliona KM. Onaj ko nema dovoljno prihoda da pokrije troškove, ima deficit. Način na koji se u RS-u prikazuje izvršenje budžeta najnetransparentniji je u regionu. Parodi bi trebao da pazi šta priča, da ne upada u zamke lokalnih igrarija i da kao tehničko lice u MMF-u bude zloupotrijebljen za pravljenje alibija za tjeranje revizora.

Iako je nakon okončane 21. sjednice Narodne skupštine RS-a bilo rečeno da će naredna biti sazvana za 15 dana, to se nije desilo. Kada očekujete sjednicu Kolegija NSRS-a kako bi se odredio i dnevni red i datum održavanja narednog zasjedanja? Kako će se poslanici Saveza za promjene ponašati, vraćate li se u parlamentarne klupe?

- Mi poziv za Kolegiji nismo dobili, pa i ne znamo kada će se sjednica zakazati. A što se tiče rada u Skupštini, mi nismo napustili parlamentarne klupe niti ćemo ih napuštati. Mi tražimo da parlament radi u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom o radu Narodne skupštine. I do danas, u skladu s dogovorom s Kolegija, nismo dobili od Vlade odgovore na poslanička pitanja i samo je zaključak o objavljivanju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Službenom glasniku RS-a ispoštovan, ali i to više pod prijetnjom krivične prijave. I ne samo to.

Tragično je da je za provođenje Poslovnika o radu Narode skupštine MUP angažovao policijske snage, koje su ušle u parlament sa kratkim cijevima i bojevom municijom. Gdje to ima da se Poslovnik o radu Narodne skupštine ili bilo kog parlamenta provodi silom naoružane policije? Nema nigdje na svijetu i ministar koji je to naredio ne može ostati na toj funkciji. Oni koji misle da policijska hunta koja vlada u RS-u treba da nastavi da tako djeluje, a da mi to tolerišemo, u potpunoj je zabludi. Mnoge stvari su dovedene do faze u kojoj mi više nemamo drugih instrumenata nego da uvodimo nove oblike političke borbe protiv ove autokratije, gušenja političkih i građanskih sloboda, primjene represije, odnosno da djelujemo na način na koji opozicija djeluje svugdje u svijetu.

Kako komentarišete, u kontekstu prethodne izjave, da je u odgovoru koji Vam je uputio, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović naveo da je naoružanu policiju u parlament uveo MUP Srpske i da on s tim nema nikakve veze?

- Nije to samo odgovor predsjednika parlamenta nego i MUP-a RS-a, u kojem navode da su policiju angažovali jer su neki od poslanika prije zasjedanja najavili da će se fizički obračunavati u Skupštini, aludirajući na izjavu Vukote Govedarice da je spreman potući se da odbrani glavnog revizora.

Sila neće proći

To je njima bio motiv da u Skupštinu uvedu policiju s bojevom municijom kako bi zaštitili štićene osobe u parlamentu. A šta smo mi narodni poslanici u vršenju svoje funkcije u Narodnoj skupštini? Valjda trebamo biti štićeni, a ne napadnuti od policije. Oni su svojim odgovorima rekli isto ono što i Željka Cvijanović, da smo mi jedna pobunjenička grupa, iako nismo ništa radili osim traženja da se poštivaju zakoni i Poslovnik o radu NSRS-a. A oni to i dalje ne poštuju. I mi iz Skupštine nećemo ići.

Ali, stoji i činjenica da je Republika Srpska ušla u veoma ozbiljnu parlamentarnu krizu i javnost se pita kako iz nje izaći?

- Sve zavisi od vlasti. Ali, one već prave ambijent za izbore i pripremaju se na način da policija i javni servis RS-a budu u funkciji izborne pobjede SNSD-a, da sva moguća sredstva budu u funkciji diskreditacije opozicije i njenih lidera, da se nastave atak na razne ljude, kupovina poslaničkih i odborničkih mandata. I ko onda može govoriti o slobodnim, demokratskim i poštenim izborima? Ne može niko. Dara je prevršila mjeru i mi se protiv toga moramo boriti svim demokratskim sredstvima. Oni neka hapse i neka rade šta hoće. Mi ćemo voditi računa da im za to ne dajemo povod. Nismo im povod dali ni prošlog puta. Ako su oni doveli policajce naoružane bojevom municijom, pitam se je li bila namjera da je upotrijebe protiv nas? U Skupštini su policajci trebali nas da disciplinuju. I da li su vozila policije parkirana iza zgrade parlamenta bila namijenjena da nas, poslanike, u njima voze? I pitam da li su oni normalni šta sve rade? I da li su normalni kada mladim ljudima, mislim na članove ReStarta koji su održali mirne proteste, izriču prekršajne kazne? Da li su normalni kada nas optužuju da rušimo ustavni poredak, da smo izdajnici, dezerteri? I da mi na to, a to više nisu samo politički nego i institucionalni stavovi, kažemo samo nastavite? Neće moći, što se mene tiče, moj stav je jasan.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.