Direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan

Stabilna valuta omogućava BiH da ima nisku inflaciju

image Linda Van Gelder / Klix.ba

Linda Van Gelder, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan u razgovoru za Klix.ba govori o poziciji BiH na finansijskom tržištu, ulozi Centralne banke BiH, inflaciji i deflaciji te preporukama Svjetske banke za jačanje ekonomije i životnog standarda uz stabilan finansijski sektor.

U BiH je proteklih 20 godina zabilježen stvarni period monetarne stabilnosti. Kakve su perspektive za budućnost?

Stabilna valuta je u proteklih 20 godina omogućila Bosni i Hercegovini privlačenje investitora i izbjegavanje inflacije, time pružajući podršku za razvoj privatnog sektora. Bliska koordinacija i saradnja između Centralne banke i entiteta, koji vrše nadzor nad bankama, su također doprinijeli tranziciji na tržišnu ekonomiju. Uspostavljeni regulatorni okvir i institucije poput Odbora za koordinaciju nadzora nad bankama su naročito pomogli istovremenom nastanku funkcionalnog bankarskog sistema i ulasku banaka u stranom vlasništvu na bh. tržište.

Nadovezujući se na iskustva stečena u prethodnih 20 godina, od ključnog je značaja da Bosna i Hercegovina nastavi jačati svoje ekonomske institucije, koje mogu ojačati kvalitet ekonomskog upravljanja u zemlji.

BiH ima relativno nizak stepen inflacija. Brojni se ekonomisti zalažu za podizanje stepena inflacije u cilju razvoja. Kakav je vaš stav u vezi s tim?

Nijedna zemlja ne može napredovati bez dobrog upravljanja ekonomskim sistemom. Centralna banka Bosne i Hercegovine obilježava svoju 20. godišnjicu, a od svog je uspostavljanja uspješna u ostvarivanju povjerenja u valutu, prvo vezivanjem BiH konvertibilne marke za njemačku marku, a potom za euro. Održavanje valute stabilnom nije bio lak zadatak. Globalni rast, kao i tokovi kapitala i trgovine su u prethodne dvije decenije bili nestabilni, namećući značajne makroekonomske izazove, kako za BiH, tako i za zemlje u okruženju.

Valutni odbor dobro služi BiH. Stabilna valuta je omogućila Bosni i Hercegovini održavanje niske inflacije. Efekti svjetske finansijske krize na Bosnu i Hercegovinu su bili ublaženi Valutnim odborom BiH. Valutni odbor je ograničio korištenje monetarne politike za ublažavanje utjecaja smanjenja stranog priliva. Njegov je kredibilitet pomogao održavanju stabilnosti cijena.

Kako biste ocijenili sve češće zahtjeve bh. funkcionera da se administrativno-teritorijalnim jedinicama dodijele sredstva iz rezervi Centralne banke BiH? Je li takvo šta prihvatljivo?

Centralna banka posluje prema Zakonu o Centralnoj banci. Kao nezavisna institucija, za CBBiH je bitno da nastavi raditi na ostvarivanju svojih ciljeva vezanih za jasnu odgovornost, nezavisnost i mudro donošenje odluka. Ti su ciljevi značajni ne samo za osiguranje dobrog upravljanja monetarnim sistemom, već i za jačanje ekonomske integracije u regionalna i globalna tržišta i podršku bržem ekonomskom rastu i otvaranju radnih mjesta.

Jedna od reformi koje se traže u BiH jeste i reforma bankarskog sektora. Entitetske agencije za bankarstvo nisu se pokazale naročito funkcionalnim. U kojem pravcu će se bankarski sistem reformisati? Jeste li zadovoljni trenutnim nadzorom bh. agencija nad bankama?


Nalazi Procjene finansijskog sektora (FSAP) koju su zajednički 2014. proveli Svjetska banka i MMF su pokazali da je bankarski sistem u BiH u širem smislu zdrav. Međutim, još uvijek postoje značajna područja ranjivosti, naročito kod domaćih banaka, što zahtijeva jačanje institucionalnog, regulatornog i nadzornog okvira.

Svjetska banka od tada pruža ciljanu tehničku pomoć raznim organima u finansijskom sektoru. Odobren je zajam od 60 miliona američkih dolara za pomoć vlastima na unapređenju regulative i nadzora banaka, prevazilaženje slabosti u bankarskom sektoru, uspostavljanje okvira za restrukturiranje banaka i jačanje upravljanja i poslovanja entitetskih razvojnih banaka. Te će aktivnosti pomoći na prevazilaženju slabosti istaknutih u FSAP-u. Njihovo provođenje bi trebalo spriječiti propadanje banaka donošenjem novog okvira za restrukturiranje banaka.

Svjetska banka istovremeno nastavlja pružati tehničku pomoć agencijama za bankarstvo u oba entiteta, koje ulažu napore na usklađivanju svog rada s odredbama novih zakona o bankama i osiguranju usklađenosti s EU okvirom za bankarski sektor.

Deflacija već godinama "pritišće" BiH, a ekonomisti upozoravaju da je riječ o zabrinjavajućem podatku koji pokazuje da ukupna ponuda nadmašuje potražnju u BiH. Koliko vas ovo zabrinjava? Kako se izboriti s ovim problemom?

Nivo cijena snažno utječe na raspoloživi prihod pojedinca. A nakon tri godine male deflacije, u 2017. je zabilježen kraj tog trenda. Duga zima i oporavak svjetskih tržišta energenata su doveli do povećanja cijena uvoznog goriva i hrane krajem 2016. Potrošačke cijene u BiH su do juna 2017. porasle za 1,1 procent u toku godine. S obzirom na ograničen rast nominalnih plata, veće potrošačke cijene su rezultirale marginalnim smanjenjem realnog prihoda.

Ostvarivanje težnji građana za većim prihodom i približavanjem životnom standardu EU će zahtijevati pomak ka dinamičnijem i trajnijem modelu rasta. Kako napominjemo u predstojećoj publikaciji BiH "Dvije decenije mira i tranzicije", poticanje ekonomskog rasta zahtijeva produbljivanje reformi tržišta rada, unapređenje pružanja socijalne zaštite, povećanje konkurentnosti, smanjenje veličine javnog sektora, uz osiguranje fiskalne održivosti. Bez rješavanja tih preostalih ekonomskih izazova, postojat će rizik po dugoročni napredak na povećanju prihoda i otvaranju radnih mjesta.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Sok zdravlja

Magistar ekonomije iz Mostara proizvodi visokokvalitetni i ljekoviti sok od divljeg nara

Alija Tipura, šezdesetogodišnji magistar ekonomskih nauka, u Podgoranima, osamnaest kilometara sjeverno od Mostara, ima veliku plantažu divljeg nara te proizvodi visokokvalitetni i izuzetno ljekovit sok.