Predsjednik Uprave Addiko grupacije

Kissing: Potrošili smo preko 15 miliona da riješimo problem CHF kredita

image Ulrich Kissing

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu u kojoj još uvijek nije riješen problem kredita u švicarskim francima. Prethodnih mjeseci korisnici ovih kredita koji tvrde da su oštećeni, da su kredite otplatili višestruko, nekoliko puta su održali proteste ispred poslovnica Addiko banke.

O rješavanju ovog poblema, konverziji i otpisu kredita u CHF-u, za N1 u ekskluzivnom intervjuu, govorio je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Addiko grupacije.

- Prošlo je više od godinu dana od rebrendiranja kada je banka kupljena od strane Advent Internationala i EBRD-a. Mi smo promijenili svoju strategiju i fokusirani smo na stanovništvo i klijente i na poslovanje s pravnim licima, pogotovo na polovanje sa srednjim i malim preduzećima. Ono što želimo jeste da imamo jedno jednostavno i brzo bankarstvo. Vidimo to nam se isplaćuje. Klijenti prepoznaju naše napore. To je vidljivo. Takođe se može vidjeti da sve banke u BiH postaju profitabilne. Vratili smo se u biznis i samouvjereni smo što se tiče godina koje slijede  - kazao je Kissing.

On je pojasnio da su oni naslijedili problem kredita u švicarcima kada su kupili banku, a kada se uspostavila nova uprava odmah su se počeli baviti tim pitanjem.

- Historijski gledano riječ je o 12.000 takvih kredita u BiH. Ovim klijentima smo ponudli atraktivno rješenje uz popuste od 30 do 50 posto zavisno od kategorije ljudi. Sada nam je preostalo još 816 klijentaa sa CHF kreditom. Hypo je potrošio mnogo novca na taj problem.

Ja ne znam odlake podaci Uduruženju Švicarac. Parlament je zatražio od regulatora da provjeri o kojem je broju klijenata riječ. Ovo su cifre koje su provjerene, tako da ja ne znam otkud takvi podaci predstavnicima Udruženja Švicarac – dodao je Kissing.

Pojasnio je i šta znači konverzija:

- Konverzija znači da mi konvertujemo CHF kredite uz fiknu kamatnu stopu i onda otpišete 30 ili 50 posto od iznosa, na taj način se smanjuje opterećenje i rata. Mi smo zaista imali veliku želju da riješimo ovaj problem i potrošili smo preko 15 miliona da to riješimo – dodao je Kissing.

On je istakao i da usvajanje zakona o ovom problemu nije dobro, jer može odvratiti investitore od BiH.

Biznis.ba / NAP

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Priča o uspjehu

Violeta: Najbolji primjer kako vrijednim radom i inovacijama uspjeti u našim uslovima privređivanja

Kompanija Violeta iz Gruda vjerovatno je najpozitivnija poslovna priča u našoj zemlji u posljednjih petnaestak godina. Sami počeci su bili izazovni i teški, ali uz dobre i pravovremene poslovne odluke ubrzo su postali lideri u kategoriji higijenskih potrepština. Nedavno smo ih posjetili sa željom da saznamo tajnu njihovog uspjeha.