Zoran Pavlović

Moguće je da je deficit budžeta RS veći od nalaza nezavisnog revizora

image Zoran Pavlović

Ako se Vlada RS zaista zadužila u ime Fonda PIO, a to nije prijavljeno Fondu, a i nije prikazano u finansijskom izvještaju, onda je to posao za Tužilastvo i inspekcije.

Na taj način bi se obezbijedila veća odgovornost i transparentnost u radu Vlade i resornog ministarstva, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba ekonomski ekspert Zoran Pavlović.

Ako se Vlada RS zaista zadužila u ime Fonda PIO, a to nije prijavljeno Fondu, a i nije prikazano u finansijskom izvještaju, onda je to posao za Tužilastvo i inspekcije. Na taj način bi se obezbijedila veća odgovornost i transparentnost u radu Vlade i resornog ministarstva, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba ekonomski ekspert Zoran Pavlović.

VIJESTI.BA: Izvještaj Službe za reviziju javnog sektora aktuelna je tema u RS. Kako gledate na činjenicu da je Vlada RS prikazala 45, a revizija pronašla 175 miliona KM nepokrivenog deficita u budžetu RS?

PAVLOVIĆ: Prema informacijama iz Revizorskog izvještaja, jasno je navedeno da je Vlada RS “prenijela” u 2016. neisplaćene obaveze u visini od 190 miliona KM, što se po Zakonu o budžetu ne bi moglo činiti. S druge strane, utisak je da Vlada RS ne funkcioniše kao uređen sistem ministarstava i premijera. Podaci koje daju pojedinačno ministarstva očigledno nisu validna. To je revizorska služba pronašla prije više od dva mjeseca, kada je iznijela stanje revizorskih nalaza u 15 minstarstava i dva fonda, kada su pronasli 377 miliona KM neplaćenih računa i dugova. Tako da je očigledno da je revizor sačinio validan izvještaj, te je nepokriveni deficit od 175 miliona KM istinit, ali i jako zabrinjavajuća informacija za građane RS.

VIJESTI.BA: Je li realna mogućnost da je deficit i veći u odnosu na ono što su revizori utvrdili zbog toga što su im eventualno neke fakture bile nedostupne?

PAVLOVIĆ: Dosta je teško dati stav o ukupnoj visini deficita budžeta RS, ali ako dobavljači nisu dostavili fakture ili su iste “sklonjene”, moguće je da je deficit budžeta RS u 2016. i veći od nalaza nezavisnog revizora. No, u svakom slučaju, stanje sa budžetom u RS zadnjih godina je ozbiljno jer nema novih investicija okrenutih izvozu, zapošljavanja i novih direktnih poreza koje su tako potrebne za punjenje budžeta.

VIJESTI.BA: Iz izvještaja vidi da je Vlada u pokušaju da se zaduži napravila do sada neviđeni potez - podigla je kredit koji nije ni prikazan. Navodno se zadužio Fond PIO za 16 miliona maraka a pare su završile u budžetu, iako u Fondu tvrde da za taj kredit niko od njih nije čuo. Kako tumačite ovakav potez Vlade RS?

PAVLOVIĆ: Ako je Vlada zaista to uradila, dakle zadužila se u ime Fonda PIO, a to nije prijavljeno Fondu, a i nije prikazano u finansijskom izvještaju, onda je to posao za Tužilastvo i inspekcije. Na taj način bi se obezbijedila veća odgovornost i transparentnost u radu Vlade i resornog ministarstva.

VIJESTI.BA: Revizori su u izvještaju upozorili i da se godinama ponavljaju isti ili slični propusti. To se, prije svega, odnosi na propuste i nepravilnosti u oblasti javnih nabavki, zapošljavanja i primjene budžetskih propisa. Kako je moguće spriječiti ovakvu praksu, odnosno na koji način javne institucije treba da nauče na greškama na koje revizori upozoravaju?

PAVLOVIĆ: Dakle, očigledno je da se revizorski izvještaji uglavnom koriste kao prepoznavanje kvaliteta rada Vlade i javnih službi, ministarstava i lokalnih samouprava. Po svemu što je do sada rečeno, izgleda da se mora uvesti obaveza u Zakon da se nalazi revizije moraju procesuirati u Tužilaštvu RS, bez obzira ko i kako će odgovarati, jer je to obaveza svih koji upravljaju budžetom, odnosno sredstvima građana RS.

VIJESTI.BA: Šta je generalno potrebno uraditi kako bi se poboljšala finansijska disciplina u javnom sektoru RS?

PAVLOVIĆ: Prvo što je očigledno je da nema transparentnosti u radu javnih službenika, odnosno sektora, a time nema ni odgovornosti koja je najvažnija u radu sa budžetskim sredstvima.

Može se zaključiti da sve dok Tužilaštvo po zakonskoj obavezi iz nalaza revizora ne bude u obavezi da pokrene krivičnu odgovornost svakoga ko se ogriješio na pravila i zakone iz upravljanja javnim sredstvima, do tada neće biti prave odgovornosti i stvarne brige o budžetu i javnim sredstvima građana RS.

Razgovarala: Nevena Ćosić

Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.