Direktor Israeli Investment Group

Zotov: Nismo prevaranti, radnici Ljubije ne trebaju strahovati

image Evgenij Zotov

U svjetlu protesta radnika Rudnika željezne rude "Ljubija", najavljenih za danas, posjetili smo sjedište kompanije Israeli Investment Group i razgovarali s njenim prvim čovjekom Evgenijem Zotovom.

On tvrdi da protesti nisu potrebni, jer njegova kompanija prema Republici Srpskoj ima najbolje namjere. U suprotnom, kaže Zotov, ne bi u nju uložili 157 miliona maraka.

Ko ste vi? Odakle ste se pojavili i kakva kompanija je Israeli Investment Group?

Na to pitanje sam već dosta puta odgovorio, ali nema problema da još jednom, za vaš portal, ponovim: ja sam jedan od akcionara Israeli investment Group koja je investitorska kompanija osnovana 2011. godine, s osnivačkim kapitalom od 35 miliona dolara. U Banjoj Luci je osnovana njena kćerka-firma Israeli Investment Group Balkan d.o.o. s kapitalom od milion maraka. U pripremi je bilo nekoliko projekata, a jedan od najvećih u industriji je RŽR Ljubija. Israeli Investment Group ima dva akcionara: ja imam 40 posto udjela, a moj partner u Izraelu Anatolij Segal ima 60 posto. Imamo iskustva i u rudarstvu i u infrastrukturnim projektima više od 20 godina, a moj partner 30 godina, i to na području Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Afrike. Ja lično sam radio u Stojlenckim rudnicima, u Rusiji, s godišnjom proizvodnjom od deset miliona tona, poslije sam radio u nekoliko kompanija koje se bave trejdingom sirovine za metaluršku industriju, na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza te Poljske, Češke, Mađarske i Rumunije. Takav biznis planiramo napraviti i u Republici Srpskoj, a naša jedina motivacija je eksploatacija rudnih bogatstava.

Koliko ukupno iznosi planirano ulaganje vaše firme?

Planiramo uložiti 157 miliona maraka, gdje je 92 miliona kupoprodajna cijena plaćena za RŽR Ljubija, a 65 miliona garancija u roku od tri godine i minimum zaposlenih 320 ljudi. Osim toga, projekt koji nam je interesantan je proizvodnja peleta i ovaj projekt će biti vrijedan još 100 miliona maraka novih ulaganja. Planirani kupoprodajni iznos se odmah uplaćuje u budžet RS i u roku od šest mjeseci već vidimo proizvodnju. U vezi s ovim spekulacijama s ArcelorMittalom, neko ko gleda sa strane, jasno može vidjeti o čemu se radi.

O čemu se radi?

Zašto toliko puno razgovora ima o svemu tome, ja sam rekao i na javnom saslušanju u Narodnoj skupštini neke činjenice zbog čega ne rade Ljubija i Tomašica? Rekao sam im: Idite, pogledajte, Željezara Zenica ima milion tona željezne rude iz Omarske. Šta rade s tom rudom? Ništa. Leži im tamo, potpuno nepotrebno. Zbog čega? A posebno im je nepotreban neki novi kop, je li tako? To je tako jednostavno. I druga činjenica za oponente koji su napisali u svojoj ponudi ulaganje u roku od deset godina, jer im ne odgovara da razvoj Ljubije i Tomašice bude u bližem periodu od 5-6 godina. Nema logike za proizvođače čelika uložiti u novu proizvodnju rude i isporučiti rudu za konkurentske proizvođače čelika u Srbiji i Mađarskoj. Za Mittal nema logike pokrenuti nešto u Ljubiji i isporučivati to konkurentima na tržištu čelika.

Mittal je tu prisutan već godinama, sa svjetskom reputacijom, radnici nisu nezadovoljni, dok o vama vrlo malo znaju?

Oni su većinski vlasnik u samo jednom kopu željezne rude – Omarska. Druga dva kopa Ljubija i Tomašica nemaju ništa s Arcelorom, stopostotno su vlasništvo RŽR Ljubija AD, a u ugovoru s Arcelorom za Omarsku postoje neke pravne odredbe koje moraju biti promijenjene na nivou akcionara, Ja im kažem: ima posla za Arcelor u Omarskoj, a za grad Prijedor i Republiku Srpsku ovo bi bila još dva nova kopa, samim tim još dva nova tržišta. Šta ima loše u tome? Jedan kop - jedno tržište, sutra će biti tri kopa - tri tržišta, neka mi neko objasni šta loše ima u tome? Drugo bi bilo da vi sa mnom nešto potpišete pa ja obećam da ću za tri godine nešto napraviti. Ne, mi to radimo odmah, unaprijed.

Radnici su najavili proteste, strahuju za egzistenciju, njih 400 će na ulicu, odnosno pred Narodnu skupštinu, kažu da s Mittalom imaju zagarantovanu egzistenciju, strahuju od prodaje i protive joj se. Vaš komentar?

Da, oni jesu najavili proteste, ali ja ih pitam ko od toga ima koristi? Jedno je Omarska, ali mi krećemo u proizvodnju u Ljubiji i Tomašici, nema veze s Ljubijom, nikoga ne diramo, štaviše, nudimo garancije i za Vladu i za Narodnu skupštinu, čak i za neki negativni scenarij u kopu Omarska, spremni smo preuzeti punu odgovornost za poslovanje ovog kopa u slučaju zaustavljanja proizvodnje. Vi radite svoje, mi radimo svoje i ne znam šta tu kome smeta, sve je na principu tržišta, radnici će imati posao, socijalne pakete, a što se tiče odnosa između akcionara to mora biti uređeno. Ono što sada imamo je monopol i taj monopol Arcelor Mittala je pri kraju, treba promijeniti odnose. Njihov slogan "Mi se borimo do kraja" znači da ne biraju sredstva, politička, socijalna, zbog toga smatram da je ovaj protest sindikata čista manipulacija menadžmenta u cilju destabilizacije, a razloga, u suštini, nema.

Dostupnost podataka o vašoj kompaniji na internetu i drugdje je prilično oskudna, da ne kažem da ih nema. Kako je to moguće ako se radi o tako renomiranom investitoru?

Mi smo uspješna privatna kompanija, ne treba nam nikakav PR, bavimo se investitorskim projektima i nas, a ni mene lično, ne zanima nikakva popularnost, niti prisustvo u medijima. Imamo čist, spreman kapital. Ministar Petar Đokić je rekao da su napravili provjeru i dobili potvrde te da nema nikakvih negativnih referenci. Što se tiče još nekih referenci, mi smo tu od 2011. godine, napravili smo najbitniju konkurenciju u industriji željezne rude, mnogo puta je Vlada pokušavala to promijeniti, ali su uvijek bile neke ucjene u smislu "ako vi ne želite, mi možemo zaustaviti i izaći"... Mi smo došli s konkurentskim prijedlogom i poslovanjem, a svi su skočili na nas. Što se tiče mojih ličnih referenci i referenci mog partnera, sve je dostupno, ako neko ima želju da nas provjeri, naše biografije, tu smo, imamo podršku velikih biznismena iz Rusije, više od 30 velikih investitora iz oblasti rudarstva, metalurgije, transporta i imamo apsolutnu podršku i za nove projekte kao što je proizvodna peleta, kao i logističkog projekta transporta rude, inovativne tehnologije.

Koliko zaposlenih ima u vašem predstavništvu u Banjoj Luci i gdje još imate predstavništva?

U našoj kancelariji radi pet ljudi, imamo kancelariju u Haifi, u Izraelu, u Moskvi, u Berlinu, a kompanija, zajedno s kooperantima, zapošljava više od 60.000 ljudi, u oblasti rudarstva, metalurgije, transporta...Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.