Ministar finansija BiH

Bevanda: Zaustavljeno nam je 800 miliona eura!

image Vjekoslav Bevanda

Priča da su oni koji su za usvajanje četiri važna zakona, među kojima je i onaj o akcizama na gorivo, protiv poljoprivrednika, apsolutno je lažna i štetna. Ružno je tako prezentirati stvari, pa i opasno! Sada imamo situaciju da se neki predstavljaju kao borci za ugrožene kategorije, njihovi zaštitnici koji neusvajanjem krucijalnih zakona, kao, štite najslabije. A situacija je sasvim obratna.

Upozorava ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Vjekoslav Bevanda (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija BiH.

Konzistentan stav

On ističe i da njegova stranka i blok kojem pripada od početka imaju konzistentan stav i on je usmjeren na pomoć najugroženijima, što, kaže, djelom stalno potvrđuju.

MMF je objavio da je do daljnjeg suspendiran aranžman sa BiH. Šta dalje?

- Mi smo, posebno medijski, svu priču pojednostavili. Sve se svelo na zakon o akcizama, a suština je da, evo, nisu usvojene izmjene zakona o osiguranju depozita. A u tom zakonu, koji je krucijalan, nema ama baš ništa sporno, nego donosi dobro za sve. Što se tiče zastoja u realizaciji aranžmana sa MMF-om, mi smo potpisali Pismo namjere, u čijem su sastavljanju učestvovali svi nivoi vlasti i sasvim je normalno da treba ispuniti ono na što smo obavezani.

U Vašington je moglo ići stotinu ljudi, prezentirati što god hoće kao akciju spasa, ali dok uvjeti ne budu ispunjeni, aranžmana nema i to je sasvim normalno. Ali, ono što je još gore, suspendirani su efektivi ugovorenih kredita, uključujući i onaj sa EBRD-om.

Koliko je to para?

- Ono što je dogovoreno te ono što još ugovaramo, uključujući i Kuvajtski fond i kredite OPEC-a, radi se o oko 800 miliona eura. E sad, mi se trebamo opredijeliti hoćemo li graditi autoceste i popravljati puteve ili nećemo. Navodni zaštitnici poljoprivrednika trebaju dati odgovor na to pitanje. Od ovolikog politikantstva gubi se suština cijele priče. Kada, primjerice, dođu sredstva od MMF-a, zašto entitetske vlasti ne naprave rebalans budžeta i pomognu poljoprivrednicima?

Zašto to ne urade?

- To trebate pitati njih, a ne mene. A ja ne znam drugi način da se tim ljudima, kojima treba pomoći, to i uradi. Ako ćemo pričati šuplje priče i baviti se politikantstvom, nema nam napretka.

Poznati detalji

Očekujete li deblokadu ovih sredstava, odnosno da će, ipak, u skorije vrijeme biti usvojeni reformski zakoni?

- Svi nivoi vlasti od početka su uključeni u ovu priču i znaju svaki detalj. Aranžman sa MMF-om, EBRD, krediti... sve je to sada u rukama vlasti na nivou države.

Što se moje političke opcije i mene tiče, mi smo konzistentni od početka. Svjesni smo da se odluke, ma koliko teške, moraju donositi i zato smo se borili da pobijedimo i participiramo u vlasti. A ako smo u vlasti, onda moramo biti odgovorni.

Stopa inflacije ne treba brinuti

- Rast inflacije u martu za 1,4 posto, ako i dalje budemo stajali u mjestu, treba biti razlog za brigu. U normalnom stanju, ovo apsolutno nije zabrinjavajući podatak.

Spašavanja svjetske i evropske ekonomije, kojem smo svjedočili u prethodnom periodu, dovela su do toga da imamo negativnu kamatnu stopu na kredite. Ali, to neće trajati. Već naredne godine imat ćemo nepovoljnije uvjete za kredite i bojim se da propuštamo vozove. Možda su i prošli. Ali, eto, nadam se da ćemo se uozbiljiti i početi djelovati. Ružno je zarad politikantskog kupljenja nekih poenčića rušiti cijelu veliku priču – kaže Bevanda.

Pitanje prezaduženosti

- Prema pokazateljima, nivo naše zaduženosti u granicama je podnošljivosti. Ali, smatram da se sve treba učiniti da bi ona bila manja! No, problem se ne može parcijalno promatrati. Privreda mora rasti, prestati sa segregacijom privatnog sektora i vlasništva i smanjiti sve što se može smanjiti, posebno kada je u pitanju zapošljavanje u javnom sektoru. Stalno zaboravljamo ko ovo sve servisira – a to je privreda.

Onda, imamo mrtve firme koje nisu ništa proizvele i više od 20 godina. To mora prestati. Dok se to ne desi, imamo stalno politikantske i neodgovorne manipulacije koje nikakvog dobra ne donose.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.