Petar Đokić

Ako "Ljubija" može ugroziti koaliciju, pitanje je šta je smisao tog partnerstva

image Petar Đokić

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić u razgovoru za Vijesti.ba ističe da koalicioni partneri u RS nisu razgovarali o eventualnoj rekonstrukciji Vlade. To znači da Vlada u ovom kapacitetu, sa predsjednicom Željkom Cvijanović na čelu, uživa puno povjerenje naše koalicije i nas iz Socijalističke partije, navodi on.

Mislim da je premijerka Cvijanović do sada izvršavala savjesno i odgovorno svoj posao. Kao ministar u njenoj Vladi, osjećam i vidim ogromnu posvećenost i želju da se unaprijedi život i radi u RS. Takvih rezultata ima. Da li postoje razlozi za neke primjedbe, onaj ko to uočava, neka se o tome izjasni. O tome možemo razgovarati i vidjeti da li su te primjedbe takve da se trebaju okončati nekim promjenama ili samo poboljšanim radom, većim stepenom posvećenosti svih onih koji su članovi Vlade, ističe Đokić u intervjuu za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Prijedlog Vlade RS o prodaji 64,99 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” jedna je od gorućih tema u RS. Koji su argumenti za podršku ovom vladinom prijedlogu?

ĐOKIĆ: Stvara se percepcija u javnosti kako Vlada RS rasprodaje prirodna bogatstva. To nije tačno, jer prirodna bogatstva ostaju i dalje tu, a njima upravlja RS. Ona će samo dati koncesiju nekom preduzeću da vrši eksploataciju rude i da pri tome plaća koncesivnu naknadu RS, te da prilikom eksploatacije zaposli ljude, plaća poreze i doprinose. Nastaje niz nekih drugih efekata, koji su pozitivni po državu, kada imate razvijenu proizvodnju.

U skladu sa okvirnom politikom Vlade za tri godine, mi nastavljamo dalje proces restrukturisanja, odnosno proces privatizacije i vlasničke transformacije u onim preduzećima koja to do sada nisu u potpunosti završila. Jedno od tih preduzeća je i Rudnik željezne rude "Ljubija", koji je u ovom času apsolutno mrtvo preduzeće. Ono je u sastavu zajedničkog preduzeća "Arcelor Mittal", odnosno čini 49 posto tog preduzeća, ali je apsolutno nesposobno da na bilo kakav način participira u razvojnoj aktivnosti "Arcelor Mittala".

Iz toga razloga smatramo da je ovo trenutak u kojem činimo izuzeno koristan korak za Rudnik željezne rude, za čitav rudarski basen Prijedor, ali i prije svega za RS, jer ćemo akcije jednog mrtvog preduzeća pretovoriti u kapital od 92 miliona KM plus 63 miliona KM investiranja. To je ogroman novac, koji će doći u RS kroz ovu vlasničku transformaciju.

VIJESTI.BA: Ovo pitanje naći će se pred narodnim poslanicima 10. maja. Kakav ishod glasanja očekujete u NSRS? Postoji li većina koja za usvajanje vladinog prijedloga o "Ljubiji"?

ĐOKIĆ: To je hipotetičko pitanje. Ja ne mogu u ovom času da govorim da li su svi poslanici spremni da glasaju za ovaj prijedlog. Kada bih bio na njihovom mjestu, bez obzira na to da li sam vlast ili opozicija, glasao bih za ovu odluku. Odluka koja donosi dobro RS treba da bude podržana, jer su poslanici tu zbog građana koji sigurno od njih očekuju da se zalažu za rješenja od kojih RS ima direktnu korist.

Ne želim optuživati bilo koga za Ugovor iz 2004. godine u kojem su data izuzetno visoka prava "Arcelor Mittalu", a koji je stekao apsolutni monopol u kojem mi nismo bili u mogućnosti da bilo šta promijenimo. Prema mom mišljenju, ovo je najbolji trenutak i za RS i za Rudnik željezne rude "Ljubija" da prođe kroz ovu vlasničku transformaciju po ovom modelu.

Izgleda da se od nas tražilo da kažemo da odbijamo ponudu koja je 30 miliona KM kvalitetnija, koja za tri godine daje sigurnost da će biti investirano 63 miliona KM i za tri godine biti zaposleno 320 radnika, u odnosu na ponudu koja je za 30 miliona KM manja i koja kaže da će investirati u roku od deset godina, te da će zaposliti do 300 radnika u roku od deset godina, ako stanje na tržištu bude tako da postoji potreba da se ti radnici zaposle. Osim toga, jedan os uslova je i da odustanemo od poreskog postupka, te da na drugačiji način regulišemo pitanje koncesije. To pitanje se lako može regulisati. Pokrenuli smo taj postupak i dali smo "Arcelor Mittalu" ugovor da se izjasni o Ugovoru o koncesiji.

Ne želimo da "Arcelor Mittal" stekne ružnu sliku o RS ili da se razvija nepovjerenje, imajući u vidu da je RS sa ovom firmom sarađivala prethodnih godina. Oni su izvršavali evidentirane obaveze i prema radnicima i prema državi, ali pitanje za koje smo mi posebno zainteresovani je razvoj na području "Ljubije". Žalim što "Arcelor Mittal" u tu aktivnost nije ušao znatno ranije. Inače, ako se ne bi ništa desilo, ako bi sve ostalo ovako kako je bilo prethodnih 14 godina, mi bismo za sedam godina dobili zatvoren rudnik, svi radnici bi bili otpušteni. To bi bio kraj te firme. Mislim da to ne treba da se desi. Cilj ovog prijedloga Vlade je da se upravo ne desi takav scenario i da se omogući razvoj rudarske proizvodnje u prijedorskom basenu i u narednom vremenskom periodu.

VIJESTI.BA: Ukoliko je vladin prijedlog koristan za "Ljubiju" i za RS, kako tumačite neslaganje vašeg partnera u vlasti DNS-a? Može li ovo pitanje odraziti na funkcionisanje koalicije?

ĐOKIĆ: Razlog neslaganja je samo u tome što je veći uticaj našeg koalicionog partnera u Prijedoru. Ja njih razumijem. Kada bih živio u njihovom gradu, komunicirajući isključivo sa "Arcelor Mittalom", gledajući šta i kako radi ova firma, možda bih razmišljao kao oni. Ja mislim da mi od ovoga stvaramo efekat koji je koristan za cijelu RS. Zalažem se za to i nadam se da će ta politika dobiti podršku, da minimum trećinu sredstava od kupoprodajne cijene, a to je otprilike 30 miliona KM, vratimo privredni RS, za njen razvoj, za nova zapošljavanja. Mislim da tu vrstu korisnosti ne bismo smjeli odbaciti kao opciju koju do sada nismo imali.

Da li će to uticati na političke odnose? Mislim da ne bi trebalo. Eventualno glasanje koje bi moglo da bude pozitivno po Vladu i njenu odluku, ne znači da naš koalicioni odnos može biti ugrožen. Ako bi se na tom pitanju i ugrozio, onda se postavlja pitanje šta je uopšte to partnerstvo i koji je njegov smisao. Mi dijelimo prilično usaglašene političke vrijednosti u proteklih skoro 20 godina našeg poznavanja i saradnje. Ne vjerujem da bismo trebali dopustiti da na jednom pitanju oko kojeg eventualno nemamo isto mišljenje, a mi smo tri različite političke partije, ugrozimo partnerstvo.

VIJESTI.BA: Prisustvovali ste nedavno sastanku predstavnika Vlasti u BiH sa povjerenikom hrvatske Vlade za "Agrokor". Kako zaštititi dobavljače?

ĐOKIĆ: U ovom trenutku dobavljači "Agrokora" koji su najvećim dijelom dobavljači "Konzuma" u BiH još nisu tako pogođeni stanjem koje je nastalo u "Agrokoru" u Hrvatskoj. Ako bi bili pogođeni, to bi bilo kao neka vrsta recesije sa kojom bi se BiH suočila po tom pitanju, a težak udar bi bio za Hrvatsku ako ne bi uspjeli da kroz novi zakon, koji je ova država usvojila, pronađu neka rješenja za restrukturisanje "Agrokora", te za održavanje i zaštitu ovog koncerna, odnosno svih onih koji su sa njim povezani.

Najvažniji interes je zaštititi ljude koji rade u sistemu "Agrokora". Ovaj koncern sada ima nekoliko vrlo zdravih kompanija koje vrlo uspješno posluju, a koje su pogođene ovim stanjem koje se desilo u okviru generalne politike koju je imao "Agrokor" u prethodnim godinama. Za 15-ak dana oni će izaći sa svojim prijedlogom poslovanja "Argokora" u BiH.

Prema izjavi direktora Poreske uprave, u ovom trenutku "Konzum" u BiH nema nikakvih poreskih obaveza. Oni i dalje stabilno posluju. Najbitnije je sačuvati povjerenje između dobavljača "Konzuma" i "Agrokora" u BiH, te da imaju strpljenje, jer je to i njima dugoročno u interesu. U svakom slučaju, ne smatram da je ovaj trenutak dramatičan, ali nije ni takav da kažemo da je sve u redu i da je to povod za relaksaciju stanja.

VIJESTI.BA: Kakav je Vaš stav prema eventualnoj rekonstrukciji Vlade RS? Je li ovo bila tema razgovora koalicionih partnera u RS?

ĐOKIĆ: Na zajedničkom sastanku koalicionih partnera nismo imali temu funkcionisanja Vlade RS. To znači da Vlada u ovom kapacitetu, sa predsjednicom Željkom Cvijanović na čelu, uživa puno povjerenje naše koalicije i nas iz Socijalističke partije. Šta druga dva partnera misle o funkcionisanju Vlade, to treba pitati njih. Ako bi htjeli da pričamo o ovoj temi, mi smo spremni da vidimo kakvi argumenti postoje, šta se to može i zbog čega bi nešto moglo da se poboljša u radu Vlade RS, ako bi se nešto mijenjalo.

Mislim da je premijerka Cvijanović do sada izvršavala savjesno i odgovorno svoj posao. Kao ministar u njenoj Vladi, osjećam i vidim ogromnu posvećenost i želju da se unaprijedi život i radi u RS. Takvih rezultata ima. Da li postoje razlozi za neke primjedbe, onaj ko to uočava, neka se o tome izjasni. O tome možemo razgovarati i vidjeti da li su te primjedbe takve da se trebaju okončati nekim promjenama ili samo poboljšanim radom, većim stepenom posvećenosti svih onih koji su članovi Vlade.

Razgovarala: Nevena Ćosić

Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.