Alma Bajramović - Zukić

VIDEO: Mobing na poslu i mizerne plaće su naš najveći problem

image Alma Bajramović - Zukić

Prvi maj za uposlenike u sektoru trgovine i usluga, kako za žene tako i za muškarce biće obični radni dan. I ove godine kao ni prethodnih neće biti odmora. Mi simbolično 29.april obilježavamo kao dan trgovaca i na taj dan pokušavamo da aktualiziramo sve goruće probleme sa kojima se susreću radnici u sektoru trgovine i usluga kazala je za TV1, Alma Bajramović - Zukić predsjednica Sindikata trgovine i usluga.

Istakla je da u BiH ne postoji dovoljno dobra sinergija između poslodavaca, države, sindikata i samih radnika.

"Sindikat trgovine i usluga djeluje dosta izolovano u sklopu našeg položaja u Savezu samostalnih sindikata. Mi se zalažemo za prave vrijednosti za koje se treba zalagati svaki sindikat a to je da je radnik i zaštita njegovih prava na prvom mjestu", rekla je Bajramović - Zukić

Naglasila je da Savez samostalnih sindikata ne stavlja na interese radnika na prvo mjesto nego često i obrnuto da je interes poslodavca na prvom mjestu.

"Nas u Sindikatu trgovine i usluga ne iznenađuje što neće biti prostesta za Prvi maj, budući da je to za nas radni dan, i naši radnici nemaju mogućnost da izađu na proteste. Mi se zalažemo ako ništa za neki vid stimulacije da taj rad bude dodatno plaćen ali tu se opet nalazimo nasuprot samog Saveza samostalnih sindikata jer su oni potpisali kolektivni ugovor kojim su i ta prava smanjena", pojasnila je Bajramović - Zukić.

Navela je da su u 2016.godini 143 žene istakle problem mobinga.

"Ljudi često verbalno nasilje ne doživljavaju kao mobing i kršenje prava a često se zna dogoditi i fizički napad. Pored toga u 2016.godini nažalost zabilježen je i slučaj seksualnog nasilja, a tu je naravno problem rada na crno i prekovremenog neplaćenog rada", zaključila je Bajramović - Zukić.Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.