Mehmedalija Rapa

Novi Zakon o PIO bolji je od prethodnog

image Mehmedalija Rapa

Penzioneri jedva preživljavaju i sastavljaju kraj s krajem i to najveći broj penzionera, njih osamdeset posto. Dovoljno je reći samo da 66 posto penzionera u Federaciji prima penziju od 326 KM ili do 326 KM. Kad se podmire komunalije i sve ono što država uzima sebi, penzioneru za jedan dan ostaju dvije do tri marke, kazao je za TV1 predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

Govoreći o usvojenom Zakonu o PIO Rapa je istakao da je novi zakon daleko bolji međutim iz Saveza su imali svoje primjedbe.

"Mi smo smatrali da je opća vrijednost boda previsoka, 13,6 koja penzioneru daje 60 posto od njegove plaće,  a sad se dobiva 42 posto od plate. Pristali smo na ovaj zakon računajući da će se rast zaposlenosti povećati i gdje će biti dva radnika na jednog penzionera, a ako toga ne bude to će ići na štetu sadašnjih penzionera", rekao je Rapa.

On je kazao da kada je u pitanju visina penzija i stabilnost fonda da ni vlast ni opozicija ne govore istinu i da to gleda svako sa svoje strane kako bi ubrao što više poena pred naredne izbore.

Istakao je da penzije nisu povećane već četiri godine.

"Ovaj je zakon dobar utoliko da zaustavi način nepravilnog utvrđivanja izračuna penzija i da penzije budu redovne. On je dobar što stavlja daleko više rad i uplatu doprinosa nego ranije", dodao je Rapa.Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.