Ivo Josipović

Nikolić daleko od evropskih vrijednosti

image Ivo Josipović

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija da "daljnja dobra suradnja sa Republikom Srbijom ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane, te da je za partnerstvo potrebno dvoje".


Predsjednik Josipović je to kazao govoreći o budućnosti suradnje u regionu jugoistočne Evrope, a u svjetlu posljednjih izjava novoizabranog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, najprije da je "Vukovar srpski grad", a potom i da se u Srebrenici nije dogodio genocid!

"Ja sam vrlo jasno rekao – novi predsjednik Srbije treba na djelu pokazati da se zalaže za najviše europske vrijednosti, na kojima želimo temeljiti međusobne odnose. Na žalost, stavovi koje je zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti", izjavio je predsjednik Josipović za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li Tomislav Nikolić i njegova politika mogu dovesti i do nestabilnosti na Balkanu, Josipović odgovara kako "želi vjerovati da neće doći ni do kakvih novih nestabilnosti, jer one zaista nikome ne mogu donijeti dobra, a posebno ne onima koji bi ih izazvali".

"Ali, upravo zbog toga, potrebna je maksimalna ozbiljnost i odgovornost svih u regiji koji se bave politikom. U ovoj regiji nitko sebi ne može dopustiti i priuštiti dvosmislene izjave", upozorava Josipović.

Upravo je regionalna saradnja u fokusu politike hrvatskog predsjednika Ive Josipovića još od njegovog izbora za hrvatskog predsjednika u januaru 2010. godine. On je bio lider koji se poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima i izvinuo zbog hrvatske politike 90-tih u Bosni i Hercegovini.  Pitali smo ga kako vidi budućnost suradnje u balkanskom regionu?

"Bez obzira na gomilu predrasuda koje postoje o Balkanu, ja vjerujem u tu regiju i njene mogućnosti. Kad stavite stvari u perspektivu, objektivno Balkan je kroz povijest bio znatno više mjesto susreta nego mjesto sukoba, u svakom smislu, od kulture do gospodarstva. Ova regija je smještena na sjecištu putova koji su velikim dijelom i paneuropski koridori, ima velike zalihe prirodnih bogatstava, realno je jedna od regija koje će u budućnosti sigurno bilježiti gospodarski rast – dovoljno je samo vidjeti energetske potencijale, i koliko još infrastrukture treba izgraditi", rekao je Josipović.

Ovaj ugledni univerzitetski profesor, kompozitor i ekspert Haškog tribunala na čelu hrvatske države tvrdi u razgovoru za agenciju Anadolija da će „institucionalno približavanje Evropskoj uniji (EU) ovaj prostor, također, učiniti sigurnijim i privlačnijim za ulaganja“.

„Trenutno je kriza svugdje, ali kriza će proći. Ono što mene brine, međutim, jest nedostatak fokusa i strateškog planiranja, osim ako se izuzme želja svih država da postanu članice EU. Dugoročni razvojni ciljevi prečesto gube na račun dnevne politike.
Hrvatska je zemlja koja tradicijom i kulturom baštini elemente tri europske regije: Mediterana, Srednje Europe i Balkana. Za nas je to veliki resurs“, optimističan je Josipović.

On je ponovio kako za Hrvatsku nema važnije zemlje od prijateljske Bosne i Hercegovine.

„Samo jedan pogled na zemljopisnu kartu je dovoljan da bi se razumjelo zašto je to tako, mi smo doslovce upućeni jedni na druge. Postoji i ogroman ljudski kapital koji nas veže, čitao sam nedavno neka istraživanja po kojima je čak 40 posto današnjih građana Republike Hrvatske na neki način rodbinski povezano s Bosnom i Hercegovinom.
Uz to, pogledajte samo prometne koridore. Uzmimo koridor 5C – on je od vitalnog interesa za BiH, ali gotovo isto tako i za Hrvatsku. Dvije trećine granice Bosne i Hercegovine su okrenute Hrvatskoj.  Bosna i Hercegovina je država u kojoj očito još uvijek traje vrlo intenzivna politička rasprava o tome koji je optimalan model za zemlju koja mora pomiriti različite identitete i interese. Uz to, sasvim iskreno, ta se rasprava često spusti na razinu trikova, taktike i podmetanja, što je sigurno ne čini boljom i učinkovitijom, naprotiv“, objašnjava predsjednik Josipović.

Kao čelnik susjedne države i zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma pita se kako unaprijediti položaj Bosne i Hercegovine?

„Prije svega mislim tako da odgovornost za nju preuzmu oni koje su građani izabrali da to učine. Znam da je to teško, i da se mnogima čini da je politika izvor, a ne rješenje problema,  ali nitko osim vas samih ne može odrediti kako vi trebate živjeti. A to se može samo kroz politički dogovor. Uz to, mislim da je nužno da Europska Unija za Bosnu i Hercegovinu pronađe metodologiju koja će uvažiti njene specifičnosti. U tome će imati potpuno razumijevanje i podršku Hrvatske. Naš je vitalni interes da Bosna i Hercegovina bude stabilna, da se razvija, da svi njeni narodi i građani imaju ista prava i iste šanse. I kad ravnopravno sjednemo za stol u Bruxellesu možete biti sigurni da će za tim stolom uvijek biti jedna ruka u interesu napretka i europske budućnosti Bosne i Hercegovine“, tvrdi Josipović za agenciju Anadolija.

Komentirajući politiku Republike Turske na prostoru Balkana, ali i njeno stalno insistiranje na pomirenju i dogovorima ovdašnjih naroda, Josipović napominje da „Hrvatska podržava i surađuje sa svakom politikom koja promovira suradnju i pomirenje“.

„Pomirenje je jedna od najvećih civilizacijskih i političkih tekovina modernog doba. U tome je i pomoć Turske uvijek dobro došla“, naglašava hrvatski predsjednik.

Objašnjava zašto je važno da Bosna i Hercegovina nakon godina nestabilnosti priđe NATO-u, u čemu ima čvrstu podršku Republike Turske i Republike Hrvatske.

„Osjećaj sigurnosti, koje članstvo u NATO savezu po definiciji donosi, možda je i najvažnije upravo u Bosni i Hercegovini gdje se i dan danas strah pokušava koristiti kao instrument političke manipulacije. Osjetljiva ravnoteža koja karakterizira Bosnu i Hercegovinu bila bi znatno stabilnija ako bi bila usidrena u sigurnost NATO saveza i Europske unije.  Ta sigurnost bi povoljno djelovala i na gospodarstvo jer bi politička sigurnost stvara preduvjete za sigurnost kapitala i investicija. Da pojednostavim – članstvo u nekim od najmoćnijih i najvažnijih svjetskih saveza i svaku pojedinu članicu čini jačom i stabilnijom“, ukazao je Josipović.

Naglasio je da su Hrvatska i Turska dvije tradicionalno prijateljske zemlje, i „da mu je  drago da se ta suradnja sve više očituje i na gospodarskom planu“.

„Mi smo veličinom i kapacitetima, naravno,  različiti, ali dijelimo iste vizije stabilnosti šire regije kojoj pripadamo i u tom smislu, također, dobro surađujemo. Vrlo često Hrvatska i Turska zajedno lobiraju za jugoistočnu Europu, objašnjavamo drugima zbog čega je važnost da se proces integracija ne uspori, borimo se da naše okruženje, pa time i mi, budemo sigurniji i napredniji.

Dakle Turska i Hrvatska objašnjavaju i zalažu se da vrata budu otvorena i za ostale, da odnos prema zemljama u regiji bude fer i pošten, da se zabilježe nedostaci, ali i honorira napredak. Nema stabilne i slobodne Europe bez stabilnog jugoistoka, to je valjda svima jasno“, zaključio je predsjednik Josipović u intervjuu za agenciju Anadolija.

Kao bivši ekspert Haškog tribunala Josipović smatra da je proces protiv Ratka Mladića za genocid u Bosni i Hercegovini „važan prije svega za pravdu“.

„Važan je i kao barem djelomična satisfakcija žrtvama užasnih zločina koji su počinjeni, a za koje haški tužitelj tereti Ratka Mladića.  Važan je i kao poruka da suvremeni svijet ne smije dopuštati da se takvi zločini događaju, da su napravljeni propusti koji se ne smiju ponavljati.  Važno je i kao poruka svima koji imaju makar i primisli stvarati nemir i problematične odnose među narodima i građanima da pravda uvijek dostigne one koji su se o nju ogriješili. I konačno, važan je i za povijest, jer je bitno da generacije temeljem dokazanih činjenica imaju jasnu spoznaju o tome što se na ovim prostorima događalo“, istakao je predsjednik Josipović.

 

Anadolija/Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.