Nadzor u 35 firmi

Šarović: Ne postoje naznake da se u BiH nezakonito proizvodi oružje

image Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je na današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH kako ne postoje nikakve činjenice koje ukazuju na to da se u BiH nezakonito proizvodi oružje.

On je kazao kako je proizvodnja oružja regulisana zakonom i da se samo u izuzetnim slučajevima proizvodnja može dozvoliti, poput proizvodnje oglednih primjeraka.

Istakao je da nadzor nad proizvodnjom i remont vrše entitetska ministarstva i da se najmanje dva puta godišnje vrši nadzor u 35 kompanija (22 u RS-u i 13 u FBiH).

Šarović je kazao kako se može izvršiti i vanredni nadzor, ali da do sada niko to nije tražio. Dodao je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH spremno to učiniti.

"Ne postoje činjenice koje ukazuju na to da se proizvodnja obavlja mimo zakonskih propisa", rekao je Šarović.

Pitanje o proizvodnji oružja postavila je zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić referišući se na nedavne izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o unapređenju namjenske proizvodnje u FBiH.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.