Narodna skupština RS

Opozicija: Novim zaduženjem RS, manje novca za građane

image Dragan Čavić

Poslanik NDP-a Dragan Čavić upozorio je danas da izmjena Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., koje bi sa 477 miliona trebalo biti povećano na iznos do 540.126.000 KM, nije u skladu sA Zakonom o budžetskom sistemu, kao ni predloženi rebalans entitetskog budžeta.

Smatra da bi ove odluke mogle da "padnu", ukoliko bi se tražila ocjena zakonitosti.
 
Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija morao je, kaže, da u skladu s Zakonom o budžetskom sistemu precizno navede iznos kratkoročnog i dugoročnog zaduženja, jer se bez toga ne zna ni koliki je ukupan dug.
 
Čavić je rekao da se RS "skupo" zaduživao na domaćem tržištu i da će biti problem otplate tih sredstava.
 
Poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je RS 2008. godine vraćala 119 miliona kredita, 163 miliona KM kredita je otplatila 2010., a već 2012. to taj iznos je veoma porastao i to na oko 400 miliona kredita.
 
-Što se veći iznos sredstava vraća po osnovu uzetih kredita, manje je novca za druge potrebe građana – ukazao je Borenović ističući da se svaka druga marka izvornih prihoda iz budžeta RS-a daje za otplatu kredita i da je za osam godina za šest puta povećan iznos rata za otplatu kredita.
 
U obraćanju u Narodnoj skupštini, tokom rasprave o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., koje će sa 477 miliona biti povećano na iznos do 540.126.000 KM, Borenović je smatra da vlast nije trebala da prije pet godina usvoji novi Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama, kojima je bila definisana drugačija granica zaduživanja nego sada.
 
I šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica upozorio je da dug RS-a “nije pod kontrolom”, zbog čega Vlada ulazi u nova zaduženja.
 
Smatra da je budžet i prije par godina postao neostvariv i da se Vlada odlučila na pokrivanje deficita kratkoročnim i dugoročnim zaduženjima.
 
-Od 2012. godine, dug RS se računa na drugačiji način, definisan je u skladu s BDP-om i nema sumnje da je stvoren veći okvir za zaduženje, nego što je bilo ranije kada je bilo propisano maksimalno 18 posto u odnosu na izborne prihode u prethodnoj godini - rekao je on.
 
Poslanik SNSD-a Drago Kalabić je podsjetio na zaduženja u koja ulaze lokalne vlasti koje vodi SDS.
 
Ako se, kaže, traži prestanak uzimanja novih kredita na nivou RS, onda do toga mora doći i u općinama gdje SDS čini vlast.
 
Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da RS nije prezadužena i da će se nivo duga i dalje smanjivati.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.