Rast u svim segmentima

Triglav Osiguranje Sarajevo uspješno poslovalo i u prvom kvartalu ove godine

image

Triglav Osiguranje Sarajevo je u prva tri mjeseca 2018. godine nastavilo uspješno poslovanje iz osnovne djelatnosti osiguranja. Ukupna bruto fakturisana premija iznosi 5,9 miliona eura (11,6 miliona KM) i viša je za 3,3% u odnosu na isti period prošle godine. Premija životnih osiguranja je veća za 8,5% u odnosu na isti period prošle godine.

- U prvom kvartalu smo uspjeli realizovati očekivanja osiguranika, bilježimo rast u svim segmentima poslovanja. U narednom periodu nastavljamo sa realizacijom strateškog plana i jačanjem finansijskog položaja Društva uz održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta, optimiziranjem usluga, većom dostupnosti i  proširenjem ponude proizvoda osiguranja - rekao je direktor Triglav Osiguranja Sarajevo Edib Galijatović. 
 
Grupa Triglav je u prvom tromjesečju 2018. ostvarila 27,5 miliona eura konsolidovane dobiti prije oporezivanja, što je za 8% više nego prošle godine u istom periodu. Porast neto dobiti je iznosila 5 % odnosno 23,3 miliona eura. Realizovani poslovni rezultati prvenstveno su odraz dobrog poslovanja u oblasti osiguranja. Uspoređujući s istim periodom prošle godine Grupa je ostvarila rast premija od 4%, koji je bio viši od rasta neto izdataka za štete (indeks 102), dok je porast operativnih troškova osiguravajuće djelatnosti iznosio 4 %, saopćeno je iz Triglav Osiguranja. 
 
Grupa Triglav je fakturisala 293 miliona eura konsolidovane bruto premije, odnosno 4 % više nego u istom periodu prošle godine. Rast premija realizovan je na svim tržištima Grupe. U Sloveniji je u prosjeku iznosio 4 %, a izvan Slovenije 6 %. Sa stanovišta segmenata osiguranja Grupa je zabilježila rast premija kod imovinskih i zdravstvenih osiguranja (kod oba indeks 106), dok je kod životnih osiguranja fakturisala 3% manje premija, što je prvenstveno odraz pozitivnih jednokratnih događaja u prvom tromjesečju prošle godine. 
 
U prva tri mjeseca ove godine masovni štetni događaji nisu utjecali na poslovanje Grupe. Fakturisani bruto iznosi šteta iznosili su 171,0 miliona eura te su bili viši za 12 % u odnosu na isti period prošle godine. Povećanje je prvenstveno posljedica isplate nastalih i prijavljenih šteta u 2017. godini u oblasti imovinskih osiguranja, koje su bile odgovarajuće rezervisane i reosigurane, kao i povećanja osiguravajućeg portfolija u oblasti zdravstvenih osiguranja i veće učestalosti šteta zbog izmijenjene starosne strukture osiguranika. Kombinovani količnik Grupe Triglav je na na kraju tromjesečja iznosio 88,5 %. 
 
I u prvom tromjesečju 2018. upravljanje s 3,1 milijardom eura finansijskih ulaganja odvijalo se pod okolnostima niskih kamatnih stopa, što kontinuirano smanjuje prihod od kamata. Prinosi od finansijskih ulaganja (bez prinosa ulaganja životnih osiguranika koji preuzimaju rizik ulaganja) su se u poređenju s pršlom godinom smanjili za 39 %, a niži neto prinosi od kamata bili su očekivani. Grupa i u ovoj godini zadržava glavna usmjerenja svoje investicione politike. 
 
Krajem marta 2018. kapital Grupe iznosio je 767,8 miliona eura, a bruto tehničke rezerve 2.766,2 miliona eura, što predstavlja rast od 1 % za obje kategorije u odnosu na kraj 2017. godine. Grupa Triglav je finansijski stabilna, dobro kapitalizovana i brižljivo upravlja rizicima kojima su matično društvo i ostalih 37 društava Grupe izloženi u svom poslovanju, kaže se u saopćenju.
 
Grupa u 2018. godini, kako se dodaje,  nastavlja s dosljednjim sprovođenjem svojih strateških usmjerenja. U skladu s vizijom do 2020. godine razvija se u savremenu, inovativnu i dinamičku osiguravajuće-finansijsku grupu, koja čvrsto ostaje na vodećem mjestu u Sloveniji i šire u regionu. U pravcu svoje strategije razvitka i rasta, nakon prošlogodišnjeg ulaska na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Bosni i Hercegovini i na tržište životnih osiguranja u Makedoniji, ove godine Grupa ulazi na tržište penzijskih osiguranja u Hrvatskoj.

 

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.