Sarajevo Business Forum

VIDEO / Šarović: BiH treba prikačiti svoj vagon na regionalnu lokomotivu

image Foto: FENA

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) rekao je kako političari u BiH moraju promijeniti svoje prioritete.

Šarović je učestvovao na panelu posvećenom ekonomijama šest zemalja zapadnog Balkana i njihovom povezivanju s Evropskom unijom.

On je rekao da se snažno zalaže za regionalno povezivanje, što je prioritet BiH. Istakao je da bi BiH uvijek trebala imati prikačen svoj vagon na regionalnu lokomotivu.

Kako kaže, BiH je sada, prema izvještajima EU, u grupi s Kosovom, dok su druge zemlje prema tvrdnjama Evropske komisije više napredovale.

U tom kontekstu Šarović je rekao da su vlasti u BiH provele brojne reforme i da je to pomoglo da se smanji javni dug BiH. Ministar vanjske trgovine dodao je i da je iz ugla BiH ključna pokretačka snaga perspektiva skorog ulaska u EU.

"BiH treba nastaviti putevima reforme i težiti regionalnom uvezivanju. Mislim da je CEFTA za nas i dalje najbolji okvir, ali da CEFTA-i treba dati novu snagu", rekao je Šarović.

Ministar Šarović je kazao da je za njega infrastruktura veoma važna s obzirom na to da je region infrastrukturno nepovezan.

"Šanse za ekonomiju su mnogo veće ako bi to pitanje dobilo na još većem značaju”, kazao je Šarović.

Zaključio je kako je stabilnost ključna za napredak BiH te da u tom kontekstu političari trebaju mijenjati svoje prioritete, odnosno da se usmjere na ekonomiju kao ključni prioritet.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.