Pozitivan rezultat

U budžetu TK u prošloj godini ostvaren suficit od oko devet miliona KM

image Foto: Ilustracija

Posmatrajući ukupne ostvarene prihode i primitke budžeta Tuzlanskog kantona za prošlu godinu u iznosu od 334 miliona KM u odnosu na izvršene rashode i izdatke u iznosu od 325 miliona, evidentno je da je u kantonalnom budžetu u 2017. ostvaren suficit u ukupnom iznosu od devet miliona KM rečeno je danas nakon sjednice Vlade TK.

Ministar finansija TK Miralem Nuhanović je na pres-konferenciji, govoreći o Finansijskom izvještaju budžeta TK i Periodičnom izvještaju budžeta ovog kantona za 2017. godinu koje je Vlada danas usvojila, kazao da je 31. decembra 2013. godine zabilježen deficit u budžetu u iznosu od oko 99 miliona KM, a u istom periodu 2014. godine u iznosu oko 93 miliona KM.

Imajući u vidu postojanje akumuliranog deficita u budžetu TK, ovogodišnji suficit doveo je, kako je rekao, do dodatnog smanjenja akumuliranog deficita.

"Ovo je treći uzastopni pozitivan godišnji finansijski rezultat Vlade TK kojim je akumulirani deficit sa oko 93 miliona KM, koliko je iznosio na početku 2015. godine, smanjen na trenutnih oko 46 miliona KM, što se smatra određenim pomakom", naveo je resorni ministar.

Ističe da ostvareni suficit krajem 2017. godine predstavlja rezultat kontrolisanog korištenja rashoda kroz odobrene kvartalne operativne planove budžeta kantonalne vlade.

Rezultati iskazani godišnjim obračunom budžeta TK za prošlu godinu, potcrtao je Nuhanović, iskazuju pozitivan trend ukupnog finansijskog stanja i likvidnost kantonalnog budžeta.

I u 2018. Vlada TK na polju svojih programskih aktivnosti planira dalji nastavak stabilizacije budžeta i realizaciju različitih programa te je resorni ministar mišljenja da će na kraju ove godine imati još povoljniji rezultat.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.