Za februar

Za 4,3 posto manji ukupan promet bh. industrije

image Agencija za statistiku BiH

Ukupni desezonirani promet industrije u BiH u februaru bio je manji za 4,3 posto u odnosu na januar, podaci su Agencije za statistiku BiH. Na stranom tržištu registrovan je pad od 1,8 posto, a na domaćem tržištu pad od sedam posto.

U februaru ove, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, ukupni promet industrije u BiH, kalendarski prilagođen, bilježi rast od 6,7 posto.

Na stranom tržištu registrovan je rast od 13,9 posto, dok je na domaćem tržištu zabilježen pad od 2,1 posto.

Ukupan promet trajnih proizvoda za široku potrošnju u februaru bio je veći za 0,2 posto u odnosu na januar, dok je intermedijarnih proizvoda bio manji za 8,5 posto, energije za 2,6 posto, kapitalnih proizvoda za 1,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 1,1 posto.

U februaru, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, ukupni promet intermedijarnih proizvoda bio je veći za 14 posto, energije za 13,2 posto, kapitalnih prozvoda veći za 4,5 posto, dok je trajnih proizvoda za široku potrošnju bio manji za 7,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 5,7 posto.

Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.