Uskoro i u RS-u

Zbog nabavne cijene nafte određeni distributeri u FBiH poskupjeli gorivo za pet feninga

image Foto: Ilustracija

Od jučer su na pojedinim benzinskim pumpama u FBiH cijene dizel i benzin goriva povećane za pet feninga. Poskupljenje je Ministarstvu trgovine FBiH najavljeno u petak, a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ističu da je novo poskupljenje posljedica rasta barela sirove nafte na svjetskom tržištu.

"Od 1. febraura uvedena je dodatna putarina od 0,15 feninga i tada je došlo do povećanja cijena goriva. Ovo poskupljenje nema veze s povećanjem dažbina, ni akciza, ni putarine, ni PDV-a, nego je formirano na osnovu nabavne cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu. Čim se cijene na svjetskom tržištu povećaju, isti dan gorivo poskupljuje i kod nas, a kad cijene na tržištu padnu, kod nas se ne spuštaju pod izgovorom da su zalihe nabavljene po većoj cijeni. No, formiranje cijena je slobodno", kazao nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Također, u narednih nekoliko dana na svim benzinskim pumpama u RS-u doći će do poskupljenja goriva za pet feninga po litru.

Nove cijene formiranje su nakon što je cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu porasla sa 67 na 72 dolara.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.