Gradsko vijeće Zenice

Odobreno formiranje nove kompanije za grijanje Zenice

image Foto: Ilustracija

Gradsko vijeće Zenice dalo je saglasnost gradonačelniku Fuadu Kasumoviću da, uime Grada Zenica, potpiše osnivački ugovor "joint venture" kompanije, koja će ubuduće proizvoditi toplinsku energiju za sistem daljinskog grijanja na novim postrojenjima pogonjenim na koksni, visokopećni i zemni plin.

Nova toplana će isporučivati električnu energiju kompaniji ArcelorMittal i toplotnu energiju za potrebe gradskog daljinskog grijanja, a biti će u suvlasništvu ova dva partnera i dva partnera iz Finske.

Prema trenutnim procjenama Zeničani će od decembra 2019. godine imati redovno grijanje uz garantovanu fiksnu cijenu kroz period od sedam godina, koliko je potrebno da se otplati investicija vrijedna oko 42 miliona eura koja će se realizovati bez kreditnog zaduženja.

"Stručni tim Gradske uprave će u narednom periodu nastaviti pregovore s predstavnicima kompanije ArcelorMittal Zenica kako bi se postigli što povoljniji uslovi kada su u pitanju cijena i količine toplotne energije, koja će se isporučivati u gradsku mrežu", istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Na sjednici Gradskog vijeća razmatrana je i informaciju o obavezama Grada Zenica u neostvarenom projektu izgradnje termoelektrane-toplane KTG Zenica. Zaključeno je da tu tematiku analizira gradsko pravobranilaštvo i pravni savjet Grada Zenica, nakon čega će gradskim vijećnicima biti dostavljena detaljna informacija o projektu "KTG Zenica".


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.