Business Insider

Sarajevo i Banja Luka među 26 najjeftinijih gradova za život u Evropi

image

Postoji mnogo faktora koje je potrebno da uzmete u obzir kada želite odlučiti da živite u određenoj zemlji, a riječ o o mogućnosti za zapošljavanje, kulturi zemlje i ekonomiji. Također treba razmatrati i troškove života koji variraju od zemlje do zemlje. Business Insider je naveo 26 evropskih gradova u kojima se može živjeti za manje od 600 funti odnosno manje od 1,300 KM.

Svake godine Business insider objavi listu gradova u kojima se može živjeti za manje od 600 funti odnosno, manje od 1,300 KM, a BiH se ovaj put nalazi na 26 mjestu.

U obzir je uzet način življenja, kao i troškovi koji se odnose čak i na troškove ispijanja kafe, a troškovi mogu biti veliki šok za one ljude koji odluče promijeniti životnu sredinu.

Troškovi također uključuju i plaćanje poreza, zatim kupovanje hrane, trošenje na izlaske, plaćanje stana, putovanja, kao i trošenje na hranu i piće.

Sve to su bili parametri na osnovu kojih je urađena analiza troškova u 26 gradova Evrope i na taj način je ponuđena njihova lista u kojima se može živjeti ispod 1,300 KM. Poredani su od najskupljih ka najjeftinijim.

Na 26. mjestu je Sarajevo u kojem prosječni mjesečni troškovi iznose nešto manje od 1,300 KM te se smatra najskupljim za od ponuđenih 26 evropskih gradova, dok je Banja Luka na 18. mjestu i prosječni mjesečni troškovi iznose oko 1,200 KM.

Navedeno je da kapučino u BiH košta nešto više od 2 KM, flaša vode od pola litra 1,20 KM, a da mjesečno izdavanje sobe koja nije u centru Sarajeva košta oko 300 KM.

S druge strane, cijena kapučina u Banjoj Luci košta 1,50 KM, domaće pivo od pola litre 0,80 KM, jelo za dvoje oko 35 KM, a mjesečno iznajmljivanje sobe 252 KM.

Iza BiH odmah se nalaze Kazan (Rusija), Novosibirsk (Rusija), Varna (Bugarska), Temišvar (Rumunija),  Nizhny Novgorod (Rusija), Iasi (Rumunija), Tirana (Albanija), Banja Luka (BiH), Minsk (Bjelorusija), Plovdiv (Bugarska), Sibiu (Rumunija), Skoplje (Makedonija), Brasov (Rumunija), Novi Sad (Srbija), Orade (Rumunija), Arad (Rumunija), Kiev (Rusija),   Chisinau (Moldavija), Odesa (Ukrajina), Niš (Srbija),    Craiova (Rumunija), Priština (Kosovo),   Kharkiv (Ukrajina),  Lviv (Ukrajina),  Dnipro (Ukrajina).


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.