Delegacija Autocesta sa Vladom BPK

VIDEO: Tunel Hranjen smanjuje put od Goražda do Sarajeva na 45 minuta

image

„Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde. Nakon što bude izgrađen, cestovna udaljenost između Sarajeva i Goražda će sa sadašnjih 95,6 biti smanjena na 56 kilometara.

Ta razlika će biti još izrazitija ako se posmatra vremenska udaljenost. Zahvaljujući tome što se će moći voziti većom prosječnom brzinom nego sada, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati oko 45 minuta, umjesto sadašnjih sat i po”, kazao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH. 
 
Delegacija JP Autoceste FBiH predvođena direktorom Adnanom Terzićem sastala se sa delegacijom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na čelu sa premijerom Emirom Okovićem, kako bi prezentirali plan cestovnog povezivanja glavnog grada Bosne i Hercegovine sa gradom na Drini.
 
Prezentaciju upriličenu u zgradi Vlade BPK Goražde je predstavio izvršni direktor za projektovanje i građenje Jasmin Bučo, koji je predstavnike kantonalnih izvršnih i zakonodavnih vlasti uputio u detalje ovog projekta od izuzetnog značaja za žitelje ovog kraja ali i cijele Federacije.
 
Kako je pojašnjeno, projekat izgradnje brze ceste u poluprofilu vrijedan je 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze. Prvi lot prve faze je izgradnja 70 miliona KM vrijednog tunela Hranjen, dužine 5,8 kilometara, za šta je JP Autoceste FBiH raspisalo tender koji je u toku. Po okončanju, tunel Hranjen bit će najduži cestovni tunel u Bosni i Hercegovini. Novac za prvi lot prve faze bit će obezbijeđen iz budžeta Vlade FBiH za 2018. god. 
 
Radovi drugog lota prve faze će uključivati sekundarnu oblogu i opremanje tunela i izradu brze ceste u poluprofilu koja će jednoiposatnu razdaljinu između Sarajeva i Goražda skratiti na 45 minuta. Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 miliona KM, a sredstva će biti naknadno obezbijeđena. 
 
Po okončanju ovih radova prve faze ostaje i druga faza, kompletiranja brze ceste na puni profil. 
 
U delegaciji uz premijera Okovića domaćine su predstavljali ministri iz kantonalne vlade i rukovodstvo Skupštine. Sastanku je prisustvovao i premijer KS Adem Zolj. 
 
Rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci. Izgradnjom tunela će se cestovna udaljenost između grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.