U PK FBIH potpisan ugovor

VIDEO: Podrška razvoju kompanija automobilske industrije

image Foto: Screenshot

U Privrednoj komori Federacije BiH (PK FBiH) danas je potpisan ugovor u okviru Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Ugovor su potpisali predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić i direktor WHAM projekta Boris Maslo, a radi se o podršci projektu "Razvoj automobilske industrije - The Development of the subsector of the metal industry -  the automotive industry of the Federation B&H".

Potencijal projekta Razvoj automobilske industrije, kako je izjavio Jašarspahić, prepoznat je ranije od Vlade Federacije BiH uz čiju su podršku otvorili Ured PK FBiH u sklopu Foruma Autovision, Wolfsburg AG. Cilj te aktivnosti je stvaranje pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova kako u Volkswagenu, tako i kod drugih njemačkih proizvođača automobila.

Predsjednik PKFBiH je dodao da će se sredstvima podrške kroz USAID-ov WHAM projekt kompanijama omogućiti kvalitetna promocija, te stručna edukacija, te njihova priprema u smislu standarda koji su neophodni za usavršavanje proizvodnih procesa i pristupa inostranim tržištima.  

- USAID je kroz svoj projekt prepoznao značaj našeg projekta koji može imati mjerljive parametre u povećanju izvoza, konkurentnosti naših kompanija i broja zaposlenih u toj branši. Na ovaj način doprinosi se daljnjem jačanju i razvoju kompanija koje su u Grupaciji automobilske industrije, a projekt će pokrivati naše aktivnosti do 2020. godine - izjavio je Jašarspahić.  

U Grupaciji automobilske industrije su kompanije koje isporučuju različite dijelove u ovoj branši, uključujući presvlake, dijelove od plastike i metala i drugo, a projekt među ostalim podržava marketinške aktivnosti i pripremu zajedničkog nastupa na Međunarodnom sajmu dobavljača - International Suppliers Fair (IZB) 2018. koji se u oktobru održava u Wolfsburgu.

- Iznos od 116.000 KM ustvari treba da pokrije određene marketinške aktivnosti i promociju tih kompanija na tržištima. Iznos je više simboličan, koliko je nama bitnija podrška jedne ovako snažne i relevante međunarodne institucije koja je prepoznala značaj našeg projekta - naveo je Jašarspahić govoreći o vrijednosti potpisanog ugovora.   

WHAM projekt dizajniran je na način da stimulira kreiranje novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije na tržišta EU i regionalna tržišta. Prioritet i fokus projekta su brzorastuća, izvozno orijentisana preduzeća, s ciljem proširenja kapaciteta, pristupa novim tržištima i sposobnosti generiranja novih radnih mjesta.

- Prateći rad ovih kompanija došli smo do zaključka da je veoma bitno da one budu udružene u Grupaciju PKFBiH zbog toga što one već u svojim kontaktima sa kupcima imaju porast broja narudžbi, te bilježe i porast produktivnosti i broja zaposlenih. Institucionaliziran način kroz PKFBiH, kako smo procijenili, dao bi im određenu stabilnost da na najbolji mogući način budu spremni odgovoriti svim izazovima u ovoj branši – naveo je Jašarspahić.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.