Isplatili i posljednju tranšu

Opština Pale vlasnik imovine fabrike "Famos"

image

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je opština danas isplatila i posljednju tranšu u iznosu od 1.150.000 KM za kupovinu imovine fabrike "Famos" koja je u stečaju i na taj način zvanično postala vlasnik imovine.

Jugović je na konferenciji za novinare naglasio da opština na ovaj način zvanično postaje vlasnik nekretnina "Famosa", što uključuje 62.000 metara kvadratnih zemljišta i 24.000 metara kvadratnih korisnog prostora pod krovom.

"Na ovaj način stičemo mogućnost da formiramo komisiju koja će u narednih desetak dana izvršiti primopredaju sve imovine kako bismo mogli izvršiti procjenu i uknjižiti kao osnovna sredstva u vlasništvu opštine", rekao je Jugović i dodao da će opština na tom prostoru formirati poslovnu zonu kako bi se stekli uslovi za zapošljavanje.

On ističe da će komisija, koja će biti sastavljena od stručnih ljudi, trasirati buduće ponašanje i gazdovanje ovom imovinom.

Kada je riječ o nekadašnjim radnicima fabrike "Famos", Jugović je rekao da ima informaciju da će nešto više od 370 radnika dobiti jednokratni iznos od 2.540 KM u skladu sa zakonom, a da o ostalim dugovanjima prema radnicima ne zna.

On je naglasio da opština Pale postaje vlasnik imovine, a ne fabrike "Famos" i na taj način ne nasljeđuje nikakve dugove, niti potraživanja između fabrike i radnika pojedinačno.

Jugović kaže da je poseban značaj ovog projekta da se na prostoru bivše kotlovnice "Famosa" može graditi nova toplana koja bi preuzela tehničku mogućnost da grije Pale, a da se postojeća toplana izmjesti.

Prema njegovim riječima, za sutra je planirana posjeta Toplani u Banjaluci kako bi sagledali tehničke mogućnosti za primjenu takvih rješenja na Palama.

Jugović je podsjetio da je aktivnost oko kupovine imovine "Famosa" trajala vrlo kratko za ovakav poduhvate, jer je prvo pismo namjere upućeno 12. maja 2017. godine i za nepunu godinu dana su završene sve aktivnosti oko preuzimanja firme.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.