Gradsko vijeće Zenice usvojilo Odluku

Osniva se Javno preduzeće ‘Zenicagas’

image Foto: Ilustracija

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je Odluku o osnivanju Javnog preduzeća Zenicagas d.o.o. Zenica.

Javno preduzeće Zenicagas osniva se u cilju stvaranja pretpostavki i uslova za realizaciju projekta gasifikacije, a shodno revidiranoj Studiji izvodljivosti gasifikacije Grada, koju su prezentovali njeni autori iz Sarajeva.

Ukupna dužina distributivne mreže na prostoru Grada Zenice je 120 kilometara uključujući sva prigradska naselja, koja su bez daljinskog grijanja.

– Prema revidiranoj studiji, ukupna investicija iznosiće oko 12 miliona KM, što znači da je manja u odnosu na studiju iz 2008. godine, s obzirom na povoljnije uslove novih rješenja. Kapacitet područja koja bi ušla projekat gasifikacije je oko 28 kubnih metara, – pojasnio je Semin Petrović iz Istraživačko – razvojnog centra za gasnu tehniku, Sarajevo, preduzeća koje je izradilo Studiju izvodljivosti gasifikacije Grada Zenice, piše Zenicainfo.

Podsjećajući da je Zenica ušla u projekat Zelenih gradova, gradonačelnik, Fuad Kasumović je najavio da će do 2019. godine domaćinstvima biti potpuno zabranjeno loženje na ugalj.

– To znači da bi se gasifikacijom riješilo pitanje toplifikacije u Kantonalnoj bolnici, ali i u prigradskim naseljima u kojima se ovo pitanje na drugi način ne može riješiti, – dodaje Kasumović.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.