Ova zima dobrodošla voćarima

Nelojalna konkurencija ugrožava male proizvođače

image

Nihad Forić, trenutno najveći kozarački voćar koji na dva hektara ima hiljadu stabala višnje, oko 900 stabala šljive i 200 jabuke, kaže da je ova zima dobrodošla voćarima.

- Zaustavila je vegetaciju koja je počela u januaru. I februarske snježne padavine s minusima koji bitno ne mogu naštetiti voću išli su u prilog voćarima. Zato se i nadamo da će ove godine biti manje šanse za pojavu tih kasnih mrazeva koji su nam najveći problem ovdje, na području Potkozarja - kaže Forić, koji je prošle godine bio jedan od oko 70 prijedorskih voćara kojima su aprilski mrazevi pričinili ogromnu štetu.  

Forić, koji je lijepo vrijeme iskoristio za rezidbu u jednom od svojih voćnjaka, naglašava da nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva Vlade RS prema voćarima.

- Sami su sebi svrha. Dobivamo uglavnom simboličnu pomoć i podršku, a minimalna sredstva kojima raspolažu za ove namjene odlaze uglavnom onim većim. Šanse malih proizvođača da prežive ovu nelojalnu konkurenciju su minimalne - kaže Forić, koji je inače jedan od osnivača Udruženja prijedorskih voćara i od prošle godine i voćarske zadruge „Kooperative-Prijedor“.

Organiziranje distributivnog centra s hladnjačom bilo bi rješenje probleme za voćare Potkozarja.

- Iako imamo Udruženje i zadrugu, sami smo preslabi da bismo mogli napraviti jedan značajniji pomak, jer nemamo adekvatne skladišne kapacitete, prije svega, hladnjaču, gdje bismo mogli skladištiti i tokom cijele godine prodavati voće - kaže Forić.

Rakija, sokovi, likeri

Forić jednu količinu šljive, jabuke i višnje prerađuje u različite vrste rakija, sokova i likera.

- Prvu klasu u svježem stanju plasiram na tržište preko partnera s kojim već deset godina imam jednu kvalitetnu saradnju. I to u zelenu pijacu u Banjoj Luci, odakle se voćem snabdijevaju, između ostalih, trgovine i piljare - kaže Forić, koji u punom rodu ima između 12 i 15 tona višnje.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.