FIPA

BiH osvojila treće mjesto kao regija budućnosti za strana ulaganja

image

Foreign Direct Investment (FDI) magazin rangirao je Bosnu i Hercegovinu na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018, na osnovu saradnje i informacija koje je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše zemlje.

Kao predstavniku Bosne i Hercegovine, direktor FIPA-e Gordan Milinić primio je danas u Cannesu nagradu spomenutog magazina koji je Bosnu i Hercegovinu rangirao na treće mjesto u kategoriji srednje velikih evropskih regija za strana ulaganja. Također su mu kao predstavniku BiH uručena i priznanja za Zapadnohercegovački kanton, Bijeljinu i Zvornik.

Ovo značajno priznanje je još jedan dokaz kako je Bosna i Hercegovina profitabilna lokacija za strana ulaganja, te kako bi uz rješavanje ključnih nedostataka, koje ne mogu nadoknaditi promotivne aktivnosti, mogla realizirati veći priliv direktnih stranih ulaganja.

Također u konkurenciji od 481 lokacije među top 10 investicionih destinacija u čak sedam različitih kategorija u pogledu cjenovne konkurentnosti, FDI strategije i ekonomskog potencijala, našla se kako Bosna i Hercegovina, tako i Republika Srpska kao jedan od entiteta BiH, Zapadnohercegovački kanton, te Bijeljina, Prijedor i Zvornik.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih europskih gradova i regija, stručni ocjenjivački tim uzeo je u obzir kriterije kao što su ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, poslovno okruženje, kao i postojanje strategije za privlačenje investicija. Pozicioniranje na prestižnoj top listi evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima o regijama u koje treba ulagati.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.