Ministarstvo finansija i trezora BIH

Nastavak reformi teme razgovora ministra Bevande i šefa Misije MMF-a Ilahija

image

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeemom Ilahijem koji od prošlog tjedna boravi u Bosni i Hercegovini.

Tijekom razgovora zaključeno je da je dobro što su ispunjeni osnovni uvjeti kako bi bio nastavljen program s MMF-om i uplaćena druga tranša entitetima, te da je nužno nastaviti s provođenjem reformi kako bi se ispunile odrednice iz Pisma namjere.
 
Ministar Bevanda upoznao je šefa Misije MMF-a o procesu usvajanja izmjena i dopuna Zakona o osiguranju depozita BiH koji je privremeno povučen iz parlamentarne procedure gdje do sada nije imao podršku većine iako je ranije dobio jednoglasnu podršku Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i Vijeća ministara BiH.
 
Sugovornici su se složili da je nužno što prije provoditi zacrtane reforme jer se sve aktivnosti odvijaju u izbornoj godini kada je, kako su pokazala ranija iskustva, manja efikasnost.
 
Naglašeno je da svaka razina vlasti u okviru svojih nadležnosti radi na preuzetim obvezama, a da je nužno nastaviti uštede i ograničenje zapošljavanja kako je i predviđeno proračunom za ovu godinu.
 
Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

 

Biznis.ba / FENA
 

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.