Info sesija u Tuzli

Iskoristiti potencijale bh. dijaspore za podsticanje privrednog razvoja TK i BiH

image

Privrednici s područja Tuzlanskog kantona koji su povezani s dijasporom, te zaniteresirani za proširenje poslovanja, okupili su se danas na USAID-ovoj info sesiji o projektu "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine“ održanoj u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli.

Rukovodilac sektora Udruženja KPKT Edina Kurtić izjavila je da će na današnjoj sesiji privrednici dobiti informacije o grant sredstvima, koja su namijenjena jačanju investicija dijaspore u BiH. Grant sredstva su namijenjena malim i srednjim preduzećima, koja su stara do tri godine i imaju neku poveznicu s dijasporom.

Maksimalan iznos grant sredstava koje preduzeće može dobiti je 50.000 KM.

Cilj projekta da se iskoriste potencijali bh. dijaspore kako bi se podstakao privredni razvoj TK i BiH.

Predstavnica gradačačke kompanije Inter Semko Senada Muratović ističe da ova kompanija koja se bavi proizvodnjom zdrave hrane, ima određene kontakte s bh. dijasporom.

-Namjeravamo otvoriti novu firmu s partnerima u inostranstvu, koja bi se također bavila proizvodnja zdrave hrane, ulja, brašna bez glutena. Potrebna su velika ulaganja, nove mašine i oprema, stoga smo se odlučili aplicirati na ovaj projekt - kaže Muratović.

Aldin Hodžić, predstavnik kompanije Tool Precision, koja se bavi metaloprerađivačkom industrijom i obradom metala, ističe da će kompanija putem ovog projekta nastojati ostvariti kontakte s firmama u EU.

Kako je katao, trenutno postoje pregovori za izvoz rezličitih metala u Austriju.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.