1.280 aktivno traži zaposlenje

Zavod za zapošljavanje Srebrenica: Na posao čeka 1.811 osoba

image Srebrenica

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje iz decembra prošle godine, u općini Srebrenica na posao čeka 1.811 osoba, od kojih 1.280 aktivno traži zaposlenje, dok je 531 osoba na evidenciji radi ostvarivanja zakonskih prava.

Kada je u pitanju kvalifikaciona struktura, na evidenciji je 481 nekvalificirani radnik, kvalificiranih je 346, polukvalificiranih 34 i 81 visokokvalificirani radnik. Sa srednjom školom je 322 i s višom stručnom spremom 14 osoba. U ovoj maloj općini osam magistara godinama čeka na zaposlenje.

U Općini Srebrenica najavljuju da će ove godine broj nezaposlenih biti znatno smanjen, jer je Općina vlastitim sredstvima obnovila nekoliko pogona za investitore. U dva pogona u Skelanima ove godine bit će pokrenuta proizvodnja i posao bi moglo dobiti skoro 100 radnika, dok je u novoj hali u Potočarima planirana proizvodnja metalnih proizvoda, gdje bi trebalo raditi stotinjak radnika.

Općina je kupila i halu bivšeg preduzeća “Srebrenica – prevoz” i tu će ove godine u drvnoj industriji u prvoj fazi biti zaposleno 150 osoba.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.