Izabran izvođač radova

BiH još nije reagirala na najavu Hrvatske da će Pelješki most ipak graditi

image

Hrvatske ceste su objavile da je za gradnju Pelješkog mosta najbolju ponudu dao kineski konzorcij predvođen kompanijom China Road and Bridge Corporation. Kinezi su u ponudi naveli kako bi most izgradili za 2,08 milijardi kuna (oko 270 miliona eura).

Druge dvije ponude na natječaju za gradnju tog mosta poslali su talijanski Astaldi i turski Ictas koji su ponudili da će most izgraditi za 2,55 milijardi kuna, dok je Strabag za taj posao tražio 2,62 milijardi kuna.Talijansko-turska ponuda je odbijena zbog nevaljane bankarske garancije. A na kraju je kao ekonomski najpovoljnija izabrana ona i najjeftinija – kineska.

Bosna i Hercegovina nije dala zeleno svjetlo za gradnju ovog mosta. Hrvatska most planira graditi u Malostonskom zaljevu, čime bi Bosni i Hercegovini bio zatvoren izlaz na otvoreno more, iako na to kao država ima pravo prema UN-ovoj konvenciji o pravu mora.

Nedavno je otkriveno i to da je Hrvatska strana lažirala podatke kada je Evropsku komisiju izvijestila o tome da ima saglasnost BiH za gradnju tog mosta. Još niko nije odgovarao zbog lažiranja podataka.

Bh. strana se još nije očitovala na koji način planira odgovoriti na posljednje poteze susjedne Hrvatske, koja najavljuje gradnju mosta bez obzira na protivljenje iz Sarajevo. HDZ Bosne i Hercegovine čini sve kako bi spriječio bh. institucije da zaštite teritorij Bosne i Hercegovine.

Biznis.ba / NAP

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.