VTK BIH

VIDEO: Vanjskotrgovinska razmjena TK bilježi konstantan rast

image Foto: Ilustracija

Pokrivenost uvoza izvozom u Bosni i Hercegovini zaostaje za gotovo 40 posto, što je loš znak za potencijalne investitore - upozoravaju iz Vanjskotrgovinkse komore BiH.

Vanjskotrgovinska razmjena Tuzlanskog kantona bilježi konstantan rast i znatno je iznad bh. prosjeka s pokrivenošću uvoza izvozom od 87 posto. Metalna i hemijska industrija su vodeće. 

Obim vanjsko-trgovinske razmjene TK-a za period od januara do novembra 2017. godine iznosio je dvije milijarde i osam stotina miliona KM. Vrijednost uvezene robe bila je jedna i po milijarda, a izvezene milijarda i tri stotine miliona. U odnosu na prethodni period zabilježeno je povećanje uvoza za 16 posto i rast izvoza za 23 posto.

- Pokrivenost uvoza izvozom u TK u ovom periodu iznosio je 87 posto, što je značajno iznad pokrivenosti u BiH i pokrivenosti u FBiH. Najveći rast vanjskotrgovinske razmjene je kod trgovine mineralnim gorivima i mazivima, te industrijskim proizvodima što je u skladu sa samom strukturom privrede, odnosno koncentracijom hemijske i metalne industrije na ovom području - istakla je koordinatorica Centra za regionalnu saradnju Kantonalne privredne komore Tuzla Edina Kurtić.

Najveći izvoznici su Šišedžam soda Lukavac, Gikil, Cimos, ALFE-MI , TMD i drugi. Dijelove za automobile i kamione proizvodi tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava UNIS TOK Kalesija. Najznačajniji vanjsko-trgovinski partneri za firme iz TK bile su zemlje Evropske unije i to Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i Hrvatska.

- Glavni kupci UNIS TOK-a su grupacije iz Njemačke, Italije, Rumunije i Francuske u domenu metaloprerade, a što se tiče drvoprerade također izvozimo 85 posto tih proizvoda - naveo je direktor UNIS TOK-a Kalesija Mensur Hukić.

U Grupaciji poslodavaca TK-a kažu da jedino BiH nema stimulativne mjere za izvoz.                                                                

- Uvođenjem Zakona obaveznog plaćanja poreza na dobit izvoznici na prostoru FBiH ostali su bez ikakve podrške - kazao je predsjednik UO Grupacije poslodavaca TK-a Ramiz Karić.               

Domaći izvoznici se na međunarodnom tržištu takmiče s firmama iz drugih, većih zemalja koje propisno stimulišu svoje izvoznike. Zbog razlike u stimulaciji sve im je teže održati se na inostranom tržištu.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.