Problem u kapacitetu

VIDEO: Potražnja za drvnim sortimentima u TK četiri puta veća od planskih mogućnosti

image

Drvna industrija i šumarstvo na području Tuzlanskog kantona predstavljaju jako bitnu privrednu granu, prvenstveno zbog činjenice da upošljavaju oko 4.000 radnika.

Javno preduzeće Šume TK gazduju na 79 hiljada hektara površine šume na području kantona. Po riječima v.d. direktora JP Šume TK Kadrije Omazića, potražnja za njihovim drvnim sortimentima je trenutno četiri puta veća od planskih mogućnosti.

Na području TK registrirano je više od 50 drvoprerađivačkih firmi. Jedna od takvih firmi je i kladanjski Ramex. Veliki problem za ovu firmu predstavlja nedostatak drvnih sortimenata koje nabavljaju od JP "Šume TK".

- Mi smo ove godine nažalost dobili 5.000 kubika manje i to nam je veliki problem jer mi imamo oko 400 zaposlenih i svaki kubik koji mi ne dobijemo po ugovoru nam stvara problem - kazao je vlasnik „Ramex-a“ Ramiz Hajdarević.

Na sastanku je razgovarano i o Prijedlogu zakona o šumama FBiH. Struka smatra da Prijedlog nije utemeljen na dobro osmišljenoj i kvalitetnoj strategiji koja bi šume zaštitila kao prirodno dobro.

U drvnoj industriji, kao i u većini ostalih ključnih industrija BiH, već se osjeti nedostatak stručne radne snage, o čemu je također bilo govora danas u Tuzli.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.