Formiranje sektora

VIDEO / Organski proizvođači: Ne želimo da imamo hiljadu udruženja bez svrhe

image Foto: Klix.ba

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH Sejad Herceg izrazio je potrebu za potpisivanjem memoranduma o sardanji između svih poljoprivrednih udruženja u Federaciji BiH kako bi se formirali poljoprivredni sektori koji će u svim budućim pregovorima imati svog predstavnika.

To je kazao danas u Sarajevu tokom Okruglog stola "Inicijativa poljoprivrednih udruženja za razvoj poljoprivrede u FBiH", održanog u okviru Sajma privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje.

Herceg je dodao da u FBiH postoji više od 500 poljoprivrednih udruženja, te da će svaki potpisnik memoranduma imati pravo glasa, kako bi se povećala njihova konkurentnost.

Inicijativa će, dodao je Herceg, biti upućena svim nivoima vlasti u Federaciji BiH kako bi imali tačan uvid koja su to poljoprivredna udruženja potpisala memorandum o razumijevanju.

"Naša želja je da živimo od poljoprivrede i da povećamo proizvodnju na 50 posto", naglasio je.

Također je istakao da je ovo samo jedan u nizu okruglih stolova koje će održati te da će inicijativu još dorađivati.

"Dok poljoprivredni proizvođači ne budu imali ambijent za proizvodnju, bit će im vrlo teško da se bore sa konkurentima i neće imati ravnopravnu poziciju za razvojno tržište u FBiH", zaključio je Herceg.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo pozdravio je memorandum o saradnji, jer smatra da postoji određeni broj udruženja koja nisu funkcionalna.

"Cilj je da poljoprivrednici vide svrhu udruženja i ne želimo da imamo hiljadu udruženja bez svrhe", zaključio je Bićo.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.