Potpisan aneks ugovora

Uspješno okončani pregovori za transport gasa preko Mađarske za 2018.

image Foto: Ilustracija

Uprave BH-Gasa i mađarskog transportera FGSZ-a danas su na sastanku u Budimpešti, u sjedištu FGSZ-a, potpisale aneks ugovora o transportu prirodnog gasa preko Mađarske za 2018. godinu.

- Potpis aneksa rezultat je napora koje je BH-Gas uložio u proteklih šest mjeseci u kontekstu da uslovi i odredbe transporta ostanu na istom cjenovnom nivou kao u ovoj godini - saopćeno je iz ove kompanije.

To znači da je sa aspekta dnevnih potreba BH-Gasu  na raspolaganje transportni kapacitet od 1,5 miliona Sm3, što je dovoljno za dnevne potrebe potrošača u FBiH, a u kalkulaciji cijene koštanja ovaj kalkulativni element će biti nepromjenjen u 2018. godini i to su dvije najbitnije odrednice ovog aneksa.

Uzimajući u obzir da je u proteklim danima produžen ugovor sa ruskim isporučiocem Gazprom Exportom za 2018. godinu i potpisanim aneksom sa mađarskim transporterom osigurane  su potrebne količine i transport gasa, te ostaje još neriješeno pitanje ugovora o transportu prirodnog gasa preko Republike Srbije.

BH-Gas, kako se navodi u saopćenuju, u proteklih godinu dana uložio je ogromne napore u osiguranju količina i transporta prirodnog gasa i oni su rezultirali pozitivnim ishodom sa Gazpromom i FGSZ-om, dok je dogovor sa Srbijagasom uslovljen nekim drugim nekomercijalnim elementima, kao što je npr.uvođenje operatora u Republici Srpskoj koji može ograničavati količine gasa za potrebe Federacije BiH.

BH-Gas je u svojim komentarima predloženog zakona o gasu na državnom nivou naglasio da prejudiciranje zakonskih rješenja ili neadekvatna zakonska rješenja mogu dovesti potrošače u FBiH u nezavidan položaj sa aspekta dnevnih količina i cijena transporta.

- BH-Gas još nema naznaka o konačnom ishodu uzajamno dostavljenih prijedloga između BH-Gasa i Srbijagasa, ali se nadamo da će uz podršku nadležnih institucija i ovo pitanje biti rješeno za dobrobit svih potrošača ovog energenta, ali i u cilju osiguranja zaštite okoliša - navodi u saopćenju direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.