Ministarstvo finansija RS

Više od milion maraka naplaćeno od boravišnih taksi

image

Po osnovu boravišne takse lani je u Republici Srpskoj naplaćeno 1.049.05350 KM, što je za 63.338 KM ili šest odsto više nego u 2015. godini, kada je iznosilo 985.714 55 KM, podaci su Ministarstva finansija.

Od ukupnog iznosa uplaćenih sredstava, opštinama i gradovima u kojima je osnovana turistička organizacija, kao i samim turističkim organizacijama opština/gradova doznačeno je 819.86532KM, dok je Turističkoj organizaciji Republike Srpske doznačeno 229.18818 KM, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske, koja je usvojila danas izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2016. godini.

Lani je poslove turističke promocije na nivou jedinice lokalne samouprave obavljala je 31 turistička organizacija.

Na osnovu prikazanih podataka u posljednje tri budžetske godine se disciplina trošenja sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse, kao javnog prihoda povećala.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske zaduženo je da, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srpske, turističkim organizacijama gradova i opština i jedinicama lokalne samouprave, radi na unapređenju primjene Zakona o boravišnoj taksi u cilju namjenskog trošenja sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse.

Na sjednici su zadužene jedinice lokalne samouprave da kao osnivači turističkih organizacija blagovremeno obavještavaju Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo finansija i Turističku organizaciju Republike Srpske o statusnim promjenama u poslovanju turističkih organizacija, odnosno o osnivanju ili prestanku rada turističke organizacije, te izmjeni bankovnog računa, u cilju pravilne raspodjele pripadajućeg dijela boravišne takse.

Poreska uprava Republike Srpske zadužena je da preduzme kontrole ugostitelja u segmentu prijavljivanja i uplate sredstava boravišne takse na račun javnih prihoda.Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.