Vlada RS

Saglasnost za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola u RS-u

image Vlada RS

Vlada RS-a dala je danas saglasnosti na Protokol o saradnji na realizaciji projekta za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola na teritoriji tog bh.entiteta i ovlastila ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića za potpisivanje protokola.

Entitetsko Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je zaprimilo pismo namjere „Timemedia“ d.o.o. Višegrad i italijanske kompanije „Goldwater SRL“ Latina, Italija, koje su zainteresovane za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola na teritoriji RS-a.

Na sastanku održanom 23.oktobra 2017. godine prezentovan je projekt i iskazana namjera da se sačini protokol o saradnji, nakon čega bi kompanije „Timemedia“ d.o.o. Višegrad i italijanska kompanija „Goldwater SRL“ Latina, Italija, krenule sa realizacijom ovog projekta u smislu osiguranja finansijskih i drugih sredstava i resursa, za izgradnju biorafinerije na teritoriji RS-a, odnosno na teritoriji Semberije, u kojoj prema procjenama ima resursa za proizvodnju ovog goriva.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je utvrdila i Prijedlog Zakona o gasu.

Ovim zakonom uređuje se način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku RS-a u sektoru prirodnog gasa, uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdijevanje kupaca prirodnim gasom, pristup tržištu prirodnog gasa, kao i prava i obaveze učesnika na tržištu, zaštita kupaca, te nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i druga pitanja od značaja za uređivanje sektora prirodnog gasa.

Razlozi za donošenje zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg uređenja ove materije, s ciljem poboljšanja i podizanja standarda usluga i konkurentnosti na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa.

S obzirom na obaveze koje proističu iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, materija koju uređuje ovaj zakon usklađena je i sa odgovarajućim direktivama Evropske unije.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.