GIKIL

Prijetnje opstojnosti kompanije su udar na svakog od 1.000 radnika

image

Iz Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) saopćeno je da su iznenađeni posljednjom izjavom načelnika Lukavca Edina Delića koji je poručio da ta kompanija neće dobiti okolinsku dozvolu "čak i po cijenu rada postrojenja i opstojnosti GIKIL-a".

Navode da je načelnik Delić jedan od šest članova komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za GIKIL, te da ni on niti bilo koji član komisije ne potpisuje dozvolu, nego Federalna ministrica okoliša i turizma.

Također, ističu da je na posljednjem sastanku komisije dogovoreno da se pristupi pisanju nacrta okolinske dozvole za GIKIL i da bi taj tim trebao biti sastavljen od članova spomenute komisije, predstavnika nevladinih organizacija iz Lukavca, te predstavnika GIKIL-a.

- Takav materijal bi bio na javnoj raspravi u Opštini Lukavac i dok ne bi bio prihvatljiv za sve strane, ministrica ga ne bi bio potpisala. To je po nama iz GIKIL-a jedini ispravan put, gdje bi javnost bila potpuno informisana i uključena u sve po pitanju ovoga problema - rekao je menadžer za okoliš u GIKIL-u Jasmin Imširović.

Predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović naveo je da se oni prvenstveno bore za zaštitu radnika i radnih mjesta, poštivanja akata Društva i Zakona o radu, a problem dobivanja okolinske dozvole žele prepustiti struci jer nisu mjerodavni za to.

- S druge strane, poslovanje GIKIL-a, koje se u posljednje vrijeme stabilizovalo, treba podržati i svim drugim pozitivnim praksama, a koje će u konačnici, a u to vjerujemo i mi, dati povoljne rezultate za sve nas - poručio je Imamović.   

Kada je u pitanju kvalitet zraka u Lukavcu, GIKIL ovih dana počinje s realizacijom projekta ugradnje mjerne opreme za kontinuirani monitoring emisija u zrak, po svim domaćim i EU normama na posljednja tri ispusta koja nemaju monitoring, saopćeno je iz te kompanije.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.