Esad Mahmutović

FIA vrijedan partner poslovne zajednice i servis strukturama vlasti

image Esad Mahmutović

Direktor Finansijsko-informatičke agencije (FIA) Esad Mahmutović danas je podsjetio da Finansijsko-informatička agencija kao primarni cilj ima postati vrijedan partner poslovnoj zajednici u izgradnji tzv. „business Intelligence" kapaciteta, te pouzdan servis strukturama vlasti u pripremi i provođenju makroekonomskih politika i strategija.

-   Finansijsko-informatička agencija obavlja širok krug poslova. U središtu se nalazi uspostavljanje i upravljanje registrom finansijskih izvještaja, ali pored toga FIA organizira obradu i kontrolu finansijskih izvještaja, vodi registar računa pravnih subjekata i pregled njihovih dugovanja, radi ocjenu poslovnog boniteta, te kreira izvještaje i statističke preglede. Potencijalni korisnici podataka iz registra, ali i analiza sačinjenih na osnovu njega su vlade i državna administracija,  javnost, analitičari i istraživači te poslovna zajednica - banke, investitori, poslovni partneri i konkurenti, kao i same kompanije – kazao je Mahmutović.
 
S obzirom na to da je praktično počela s radom u 2016. godini,  FIA je, kako je rečeno,  u kratkom periodu uspjela uspostaviti registar boniteta, a što je bila zakonska obaveza -  uvesti red na tržištu podataka, donijeti pravilnik o naknadama i korištenju podataka iz registra finansijskih izvještaja, ustanoviti jedinstveni registar računa i aktivno se uključiti u projekt jednošalterskog sistema te uspostaviti saradnju sa Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS (APIF) i drugim regionalnim partnerima.
 
Mahmutović je posebno  govorio o jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata u FBiH u koji je uvezano 19 banaka te njegovom značaju.
 
-   U realnom vremenu mi vršimo korekciju svih promjena na računima. Do sada sličan registar je postojao u Centralnoj banci, to je registar transakcijskih računa,  ali sada je razlika u tome što je ovo registar svih računa, ne samo transakcijskih, već  posebnih, deviznih i drugih. To omogućava Vladi da u potpunosti implementira Zakon o unutrašnjem platnom prometu.  Imamo 101.365 poslovnih subjekata  sa 202.848 bankovnih računa . Od toga još imamo neispravnih računa 2.674. Kada smo startali bilo ih je oko 100.000 i niko nije mogao da ih kontroliše, ni banke, ni šta je na tim računima. Ovim smo praktično natjerali banke da te svoje podatke upotpune i da budu transparentnije - kazao je direktor FIA-e.
 
On ističe  da cilj FIA-e nije da formalno ima registre već da iz tih registara sistemom logike i upoređivanja sa zakonskim obaveza da jednu realnu sliku.
 
-   Naprimjer, u ovom trenutku ima 24.985 blokiranih poslovnih subjekata, ali otprilike oko 23.000 tih subjekata su subjekti koji su blokirani godinama. Od januara 2016. do danas imamo 1.258 blokiranih poslovnih subjekata i ova razlika od 23.000 pokazuju da je riječ o firmama koje se ne pojavljuju 15 do 20 godina – rekao je Mahmutović.
 
Također je podsjetio da FIA vodi  registar finansijskih izvještaja udruženja, preduzeća, banaka, osiguravajućih društava i budžetskih korisnika i da je, analizom  utvrđeno da 8.000 subjekata ne predaje finansijske izvještaje. U toku je, kako je kazao,  akcija u kojoj će  svih 8.000 subjekata dobiti upozorenje da ispune svoje oabveze.
 
Na prezentaciji o aktivnostima  FIA-e danas u Sarajevu, Mahmutović je također podsjetio da FIA ima jako dobru saradnju  APIF-om iz RS-a  i da se radi na zajedničkom registru firmi o kojima će se moći dobiti informacije bez obzira na to da li se iz Sarajeva iili Banje Luke one traže.
 
 FIA je, po njegovim riječima, pristupila i regionalnom registru, odnosno portalu gdje će sada biti informacije o poslovnim subjektima iz osam zemalja iz okruženja.
 
-  Poslovno odlučivanje i upravljanje biznisom, jednako kao i upravljanje državom,  nezamislivo  je bez pravovremenih, potpunih, tačnih i svrsishodnih informacija. Stoga FIA se priprema zauzeti centralnu ulogu u upravljanju bazama podataka poslovnog registra u skladu sa načelima i pozitivnom praksom standarda Evropske unije - rekao je Mahmutović.
 
Prioritetni projekti i aktivnosti koji će obilježiti rad Finansijsko-informatičke agencije u 2018. godini bit će usmjereni na sljedeće strateški ciljeve: uspostavljanje novih registara (obrta, javnih preduzeća, stečajeva, grantova i poticaja itd.), zaživljavanje novih projekata vezanih za poslovne aktivnosti Agencije, unapređenje informacionog sistema Agencije,  digitalizaciju arhive Agencije i njeno institucionalno jačanje.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Nastavio porodičnu tradiciju

Uspješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Prizori zločina na ulicama Bijeljine bili su među prvima koji su potresli domaću i međunarodnu javnost. U kolektivnoj memoriji ovih prostora neizbrisive su scene zločina, koje je na ulicama Bijeljine zabilježio američki fotoreporter Ron Haviv.