Podaci Sindikata

VIDEO: U TK broj zaposlenih u metalskom sektoru pao na dvije hiljade

image Foto: Ilustracija

Metalska industrija bilježi blagi rast. Povećava se broj uposlenih i generalno proizvodnje. Preteći te trendove, u Privrednoj komori Federacije BiH očekuju da se i narednih godina, ukoliko se bude tehnološki i kadrovski pratio razvoj metalske industrije, može održati korak s velikim svjetskim proizvođačima.

Na području Tuzlanskog kantona od nekada 10.000 radnika danas je u metalskoj industriji, prema podacima Sindikata, zaposleno oko 2.000 ljudi.

- Privredna društva u metalskom sektoru, a u TK je sve privatizovano, nemaju poticaje da rade, nemaju određene olakšice. Mi možemo samo reći da u TK imamo četiri uspješne firme koje ostvaruju dobre poslovne rezultate. To je CIMOS Gradačac, ima 400 zaposlenih, Alfa -MI Živinice, Unistok Kalesija i Herceg Srebrenik - rekao je predsjednik Sindikata metalaca TK-a Mušan Vildić.

Uz obilježavanje Dana metalaca predstavnici Sindikata i Vlade Federacije obnovili su dogovor o kolektivnom ugovoru potpisanom u ljeto prošle godine. Isti ugovor potpisan je i danas. Na taj način dodatno su definirana sva prava i pitanja iz oblasti radnih odnosa, najniže plaće, uvjeti za rad sindikata, te način rješavanja spornih pitanja.

U Federaciji BiH danas se obilježava Dan metalaca. Metalski sektor u Federaciji BiH čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30.000 zaposlenih.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.