Trgovinska razmjena u kontinuiranom porastu

Šarović s ambasadorom Irana o uklanjanju barijera u privrednoj saradnji

image

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primio je danas ambasadora Irana u BiH Mahmuta Hajdarija u cilju razmatranja mjera na jačanju ekonomske saradnje i daljem unapređenju izvoza na veliko iransko tržište, kao značajnoj razvojnoj šansi za bh. privredu.

Trgovinska razmjena, koja je do prije dvije godine bila u deficitu, u kontinuiranom je porastu a u toku je uklanjanje i preostalih barijera u vršenju platnog prometa između dvije zemlje, olakšanju viznog režima i sklapanju ugovora o jačanju trgovine.

 - Do kraja godine očekujem potpisivanje sporazuma o preferencijalnoj trgovini, koji će omogućiti carinske olakšice i efikasniju razmjenu roba. Istovremeno, konstatirani su načini vršenja platnog prometa i deviznog plaćanja po uvozno-izvoznim poslovima, što će omogućiti jačanje već uspostavljenih poslovnih veza između kompanija, koje ostvaruju značajne rezultate u poslovanju - istakao je ministar Šarović dodajući „da su već napravljene određeni pomaci time što je platni promet omogućen putem komercijalnih banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini“.

Mjere na olakšanju privredne saradnje preduzimaju se i kroz razmatranje olakšanja viznog režima sa zemljama s kojima BiH želi bolju ekonomsku saradnju, a u čemu su kako je istaknuto „odluke Srbije na olakšanju viznog režima dobar putokaz“.

Ambasador Irana zahvalio je ministru na svim dosadašnjih nastojanjima za jačanje ekonomske saradnje ističući da je ministar Šarović prepoznat kao „ličnost koja aktivno radi na podizanju ekonomije svoje zemlje“.

Ministar Šarović je ovom prilikom uputio izraze saučešće ambasadoru Hajdariju povodom velikih ljudskih žrtava izazvanih razornim zemljotresom u ovoj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Čuvar starog zanata

Ranko Žugić jedini u Crnoj Gori koji ručno pravi kožne torbe

U Crnoj Gori nekada su zanatlije bili vrlo popularni, cijenjeni, ali i dobro plaćeni majstori svog zanata. Vremenom, stari zanati sve manje su vidljivi, a rijetki su oni koji i dalje uspijevaju da očuvaju zanatski duh u Crnoj Gori.