18 preduzeća će imati korist

U okviru projekta 'Dijaspora za razvoj' otvaranje 72 nova radna mjesta

image

Potpisivanjem 13 sporazuma u okviru projekta "Dijaspora za razvoj", bit će otvorena 72 nova radna mjesta, 123 osobe bit će obučene za rad u određenoj oblasti, a 18 preduzeća iz BiH će imati korist - rečeno je danas na obilježavanju početka saradnje u prvom ciklusu javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prenosa znanja i vještina dijaspore u okviru projekta "Integriranje koncepta migracije i razvoja u relevantne politike, planove i akcije u BiH: Projekt Dijaspora za razvoj".

Zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kazao je da ovaj projekt za BiH znači poboljšanje konkurentnosti te bolju obučenost pojedinaca koji rade u tim preduzećima.

Projekt finansira Vlada Švicarske, a provodi UNDP u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Službenica za programe Vlade Švicarske Azra Šarenkapa kazala je da migracije predstavljaju veliki izazov za BiH te da veliki dio građana svake godine napušta zemlju.

- Švicarska vlada je to prepoznala, odlučila da zajedno s BiH radi na rješavanju tog izazova kako bi ih pretvorili u prilike i šanse - naglasila je.

Navodi da je Švicarska u ovaj projekt, koji će trajati još dvije godine, uložila pet miliona švicarskih franaka.

- Cilj nam je da bolje povežemo bh. institucije i privatni sektor s dijasporom kako bi omogućili svima koji žele da svoja znanja i iskustva ulože u razvoj BiH - zaključila je Šarenkapa. 

Cilj javnog poziva je da maksimizira doprinos dijaspore ekonomskom razvoju BiH, uvođenju novih tehnologija, konkurentnosti, rastu tržišta, poslovnoj ekspanziji, povećanju investicija te stvaranju novih radnih mjesta.   

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.