Mnoštvo propusta

Dijaspora u Australiji zapostavljena, zadnja posjeta bila je prije 13 godina

image Mirza Hajrić

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Australiji i Novom Zelandu Mirza Hajrić izjavio je da je moguće nastaviti jačati trgovinu s tim zemljama i prezentirati mogućnosti za investicije te da se na tome radi koristeći dijelom i udruge poslovnih ljudi.

-Također, moguće je snažnije potaknuti i razvoj turizma, jer se sve više Australaca odlučuje posjetiti našu zemlju. Također se trudimo finalizirati rad na bilateralnom sporazumu o socijalnom osiguranju kojim će biti regulirano pitanje mirovina za naše građane koji se odluče vratiti u BiH – izjavio je Harić u intervjuu za “Večernji list”.

Ocjenjujući nedavni posjet predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića Australiji i Novom Zelandu Hajrić je kazao kako je bio izuzetno uspješan. Podsjeća da je posljednji posjet ovim zemljama na razini Predsjedništva BiH bio prije 13 godina.

-Često se čuju kritike kako je dijaspora zapostavljena, a kada se učini jedan veliki napor da se organizira ovakav državni posjet, onda se kritike preusmjere na troškove, tračeve i slično – ustvrdio je Hajrić.  

Naglašava kakao se s jakom i organiziranom bh. zajednicom u Australiji i Novom Zelandu, ogromna fizička razdaljina između naših država smanjuje svakim danom.

-U današnjem trendu globalizacije nema malih, dalekih i nevažnih država – kazao je Hajrić navodeći podatke po kojima u Australiji živi više od 50.000, a na Novom Zelandu više od 5.000 građana podrijetlom iz BiH.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.