Mlaznjak MC-21

Arapi traže od Rusije da zajednički prave putnički avion

image

Bliski Istok traži od Rusije učešće kako bi zajednički napravili novi putnički avion.

Rusija i UAE planiraju zajednički razvoj civilnog aviovna baziranog na ruskom mlaznjaku MC-21, rekao je izvršni direktor kompanije Rostek Sergej Čemezov.

"Oni žele da zajedno kreiramo veliki transportni avion, kao i putnički avion na osnovu MC-21.400. Imaju mnogo želja“, rekao je Čemzov novinarima na marginama aero samita u Dubaiju.

Prema njegovim riječima, dvije zemlje će uskoro formirati radnu grupu koja bi radila na razvoju novog aviona.

UAE je dom dvije najveće avio-kompanije na svijetu, Emirejts i Etihada, kao i nekoliko manjih.

Ruski zamenik premijera Dmitrij Rogozin rekao je da Rusija razvija specijalnu verziju MC-21 za tržište Bliskog istoka.

Avion MC-21 je dvomotorni putnički avion kratkog i srednjeg dometa. Proizvela ga je kompanija Irkut, dio državne Ujedinjene avio-proizvodne korporacije.

Za razliku od starih sovjetskih letjelica, novi avion je sagrađen od kompozitnih materijala koji pomažu da se smanji težina i pojača njegova komercijalna efikasnost. U njega će biti ugrađeni novi motori ruske proizvodnje koji se sada prave.

Ruski nacionalni avio-prevoznik Aeroflot i druge ruske avio-kompanije počele su sve više da se oslanjaju na Boingove i Erbasove avione, ali je vlada kao glavni prioritet proglasila oživljavanje domaće avio-industrije.

„Za nas su UAE važna zemlja, razvijamo odnose s njima, kao i sa Saudijskom Arabijom. Do sada, postojala je neka vrsta američkog monopola, ali mi sada počinjemo da mijenjamo tu situaciju“, rekao je Rogozin.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.