Njemačka

Predstavnici P/G K FBiH posjetili sajam FMB u Bad Salzuflenu i Privrednu komoru Bielefeld

image

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH, direktor Sektora za industriju i usluge Almin Mališević i predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije Kasim Kotorić, su bili dio bh delegacije koja je 8. i 9. 11. 2017. godine posjetila sajam mašinogradnje i inženjerstva FMB u Bad Salzuflenu u Njemačkoj.

Sajam FMB osnovan je 2005. godine kao prezentacijska platforma za dobavljače mašinogradnje. Sa više od 700 firmi u oblasti mašinogradnje i njihovih dobavljača, regija u kojoj se sajam održava Ostwestfalen-Lippe, jedna je od najjačih u Njemačkoj i generira godišnji promet od preko 19 milijardi eura. FMB sajam okuplja konstruktore, programere i kupce zajedno u ciljanom smislu i predstavlja cjelokupni spektar industrije dobavljača za izgradnju mašina i postrojenja, uključujući i preteće usluge.

Ove godine na FMB-u je 556 firmi  predstavilo svoje inovativne proizvode i rješenja  iz mašinogradnje, obrade metala, inženjerstva, elektronike, softverskih rješenja i prateće opreme za mašinsku industriju.

Posjeta je organizirana uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal kojeg sprovodi GIZ, s ciljem podrške razvoju metalske industrije u Bosni i Hercegovini i uspostavljanju kontakata bh privrede sa jednim od najrazvijenijih regiona u Njemačkoj.

Pored predstavnika i eksperata GIZ-a kao organizatora, u posjeti su učestvovali predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore RS i  Intera Tehnološkog parka. 

Bh delegacija je održala sastanak sa predstavnicima FMB sajma sa g. Christian Enßle, g. Jörn-Hendrik Dux i g. Wolfgang Marquardt, na kojem su domaćini održali kratku prezentaciju sajma i mogućnosti koje su pružaju izlagačima. Predstavnici iz BiH  su informisali domaćine o bh metalskoj industriji, potencijalima, kao i perspektivi ove grane u BiH. Sa predstavnicima sajma, upriličen je obilazak sajma, te posjeta štandu Clastera ITS OWL.

Drugog dana posjete upriličena je posjeta Privrednoj komori Bielefelda. Održan je sastanak sa g. Jens U. Heckeroth i g. Arne Potthoff na kojem su predstavljeni impresivni statistički pokazatelji u regiji Ostwestfalen zu Bielefeld koja spada među najrazvijenije u Njemačkoj. Regija sa 1,7 miliona stanovnika, 680.000 zaposlenih i preko 100.000 firmi ostvaruje GDP per capita sa 35.000 eura.

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH su predstavili stanje u metalskoj industriji BiH,  potencijale koji postoje kao i mogućnosti za uspostavljenje poslovnih veza njemačkih i bh firmi. Također, domaćinima je ukazano na velike mogućnosti za investiranje u Bosnu i Hercegovinu i dogovoreno je da se dostave detaljne informacije o investicionim lokacijama i uslovima u kojima se posluje u Bosni i Hercegovini.

Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastojati da uz pomoć EU ProLocal projekta i GIZ-a, organizuje kolektivno izlaganje bh firmi na sajmu FMB 2018. 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.