"Energijska učinkovitost u BiH"

Svjetska banka više nego zadovoljna dosadašnjom realizacijom projekta BEEP

image

U redovnim aktivnostima misije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, upriličen je posjet Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, a povodom implementacije projekta „Energijska učinkovitost u BiH“.

Sastanku su prisustvovali Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja, Emanuel Salinas, šef Svjetske banke za BiH, Kathrin Hofer, Task Team Leader projekta ispred Svjetske banke, Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH, te Christian Daniel Mahler, specijalista za energiju.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima koje se provode u protekle dvije godine, ali i izražena obostrana spremnost za nastavak saradnje na sličnim projektima u budućnosti.

“Više smo nego zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta Svjetske banke imajući u vidu da kroz isti obnavljamo zaista stare javne objekte, ostvarujemo bolje uslove za rad u školama i bolnicama, te ujedno štedimo energiju. Interes za ovim projektom je zaista prepoznat i nama je drago što će u okviru istog u konačnici biti obnovljeno oko 50 javnih objekata širom Federacije Bosne i Hercegovine“ izjavio je Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.

U okviru projekta u protekloj godini je implementirano 18 javnih objekata dok će se u ovoj godini implementirati do 19 javnih objekata. Rezultati praćenja potrošnje energije već pokazuju stvarne prednosti energijske učinkovitosti što jeste jedan od ključnih ciljeva projekta. Ukupnu korist od ovog projekta koja, između ostalog uključuje ugodniji boravak ali i značajno manje račune za energiju, u konačnici će imati više od 80.000 korisnika među kojima su uglavnom učenici, pacijenti kao i uposlenici obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.