KUIP KS

Kontrole i u septembru s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada na crno

image Sarajevo

Tržišno-turistički i inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i u toku septembra nastavili su timske kontrole koje provode s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada na crno na području Kantona Sarajevo.

U postupku 480 inspekcijskih nadzora izdali su 146 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 142.653 KM, kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Vršenjem inspekcijskih nadzora izdali su: 87 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o radu FBiH, 39 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, 10 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, tri prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o mjeriteljstvu FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakon o obrtu FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o zapošljavanju stranaca FBiH i jedan prekršajni nalog zbog kršenja odredaba Zakona o kontroli cijena FBiH.

- Kantonalni inspektori rada su prilikom navedenih kontrola otkrili 51 neprijavljenog radnika, te zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 99 prekršajnih naloga, od čega 97 zbog kršenja Zakona o radu FBiH i dva zbog kršenja Zakona o zapošljavanju stranaca. Za šest subjekata koji nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa tržišno-turistički inspektori su donijeli rješenja o zabrani rada - kazala je Brdarić.

Pojačani nadzori na navedene okolnosti bit će nastavljene i u predstojećem periodu uz pravovremeno izvještavanje javnosti i Vlade KS, poručili su iz KUIP-a KS.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.