EFSA

Udruživanje u klastere kao model povećanja konkurentnosti preduzeća

image Sarajevo

Udruživanje preduzeća u klastere ima važnu ulogu za strateški razvoj preduzetništva i predstavlja mogućnost za povećanje konkurentnosti i prihoda koje ostvaruju preduzeća uvezana u klastere - istaknuto je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA) na okruglom stolu o temi "Evropska i BiH perspektiva – konkurentnost i klasteri".

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić je kazao da je ovaj skup jedan od događaja koji su organizovani u okviru obilježavanja 65 godina uspješnog rada EFSA.

- Bosanci i Hercegovci, posebno mladi ljudi imaju dobre sposobnosti i edukciju što se posebno potvrđuje kada odu negdje u inostranstvo. Pojedinačno smo jako dobri, međutim kao tim slabo funkcionišemo. Na sličan način se ponašaju i bh. firme – izjavio je Kozarić.

Bosanskohercegovačka preduzeća mala i usitnjena nemaju skoro nikakvu šansu za proboj i konkurentsku poziciju na inozemnom tržištu, ali udruživanjem u klastere njihova pozicija se može unaprijediti, a to je ujedno i način, kako je dodao Kozarić, za rješavanje određenih problema sa kojima se suočavaju.

- Naprimjer, drvna grupacija se suočava sa nizom problema koje, uvezujući se u klastere, mogu lakše da prevaziđu i mi pokušavamo promovirati značaj ovog koncepta kao modela za razvoj preduzeća u BiH. Drvni sektor ostvaruje suficit u vanjskoj trgovini, ali još izvozimo proizvode nižeg stepena prerade, trupce, poluproizvode, a uvozimo namještaj. Dakle, neophodno je napraviti promjene u samoj organizaciji i tehnologiji, a također se moramo uvezivati u interesne grupe ili klastere i nastupati zajednički na trećim tržištima - istakao je Kozarić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija je kazao da je BiH, kada je riječ o kvalitetu klastera, relativno dobro pozicionirana i da zauzima 92. poziciju u ukupnom poretku. Ono što je evidentno, po njegovim riječima, jeste da se konkurentnost BiH u toku ove godine popravila u odnosu na prethodnu godinu.

Lagumdžija je dodao da su klasteri i inovativnost dvije oblasti u kojima se može mnogo toga učiniti, a Ekonomski fakultet i Ekonomski institut u Sarajevu nastoje privrednim subjektima približiti koncept konkurentnosti i klasterizacije.

- Domaće kompanije ne koriste dovoljno ovakav oblik udruživanja, a činjenica je da odranije znamo kako se može, o čemu svjedoče i primjeri nekadašnjih velikih privrednih sistema kao što su Energoinvest, Šipad i dr. - dodao je Lagumdžija.

Kao poseban gost predavač Goran Lindkvist, direktor istraživanja na Stockholm School of Economics, obrazložio je značaj i ulogu klastera za konkurentnost ekonomije iz perspektive Evropske unije.

- Jedna od ključnih stvari u ovom dugotrajnom procesu jeste ostvarivanje povjerenja među kompanijama i povjerenja između kompanija i vladinih institucija. To je zaista težak proces u svim državama, ali smatram da je posebno težak u BiH. Početna tačka na ovom putu su mali koraci i male pobjede i od toga je potrebno krenuti - istakao je Lindkvist.  

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.