EBRD razmatra produženje kreditnog aranžmana

Agenciji za osiguranje depozita u BiH novih 50 miliona eura

image

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je da razmatra da produži „stand-by“ kreditne linije Agenciji za osiguranje depozita u BiH u vrijednosti od 50 miliona eura.

Podsjećamo Agencija već ima otvorene kreditne linije u istoj vrijednosti.

Kao stand-by kreditna linija, EBRD-ova financijska sredstva osmišljena su za pružanje neposrednih sredstava Agenciji kako bi ispunila svoj mandat za nadoknadu štedišama, saopćeno je iz EBRD-a.

Predloženo finansiranje Agencije ima za cilj poboljšanje likvidnosti fonda osiguranja depozita, te kako bi se podržale reforme koje se poduzimaju u sistemu osiguranja depozita u BiH s obzirom da prema odredbama novog zakona, Agencija će biti nadležna za rješavanje problema u bh. bankarskom sektoru.

Dodaje se kako će transakcija podržati i trajne napore za usklađivanje pravnog i regulatornog okvira s najboljim međunarodnim praksama.
Agencija za osiguranje depozita u BiH osnovana je Zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH u avgustu 2002. godine. 

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Priča o uspjehu

Violeta: Najbolji primjer kako vrijednim radom i inovacijama uspjeti u našim uslovima privređivanja

Kompanija Violeta iz Gruda vjerovatno je najpozitivnija poslovna priča u našoj zemlji u posljednjih petnaestak godina. Sami počeci su bili izazovni i teški, ali uz dobre i pravovremene poslovne odluke ubrzo su postali lideri u kategoriji higijenskih potrepština. Nedavno smo ih posjetili sa željom da saznamo tajnu njihovog uspjeha.