Svetlana Cenić

Ekonomsko stanje u FBiH bolje nego u RS zbog jače privrede

image Svetlana Cenić

Ekonomistica Svetlana Cenić sinoć je u Dnenviku TV1 navela kako je ekonomska slika BiH jako loša, ali i da je privredno stanje ipak nešto bolje u Federaciji nego u RS. Kaže da su ekonomski podaci za RS neumoljivi i uporedila ono što je prethodna vlast prije 11 godina ostavila vlasti SNSD-a.

“U Federaciji je privredno stanje bolje nego u Republici Srpskoj i jača privreda. Međutim, ne možemo mi na zelenu granu s ovakvom javnom potrošnjom, nenamjenskim i neproduktivnim trošenjem“, poručila je Cenić.

Ona je komentirala i izjave predstavnika vlasti iz RS kako je u ovom entitetu danas bolja situacija nego u mandatu kada su na vlasti bili PDP i SDS.

„Premijerka stalno priča o neumoljivom ovom i onom, neumoljivi su izvještai Svjetske banke i MMF-a iz tog perioda, jer oni kada su preuzeli vlast bruto domaći prozivod je bio 7,1 posto i to nikada nisu dostigli iako su se slile silne pare od PDV-a. Rast industrijske proizvodnje od 23 posto koji je bio nikada nisu dostigli ikao su se slile silne pare. Također, Željeznice su poslovale pozitivno, nikada to dostigli nisu evo ih sad skapavaju. Dug prema komercijalnim bankama, i to samo opština jer nije dugovao entitet i fondovi, bio je 34,7 miliona KM, a sada imaju preko milijardu KM duga, suficit u budžetu i pare na računu ostavljene bez PDV-a, i onda o čemu tu pričamo. Oni su prodali Telekom RS, imali PDV, imali 11 godina vremena da nešto urade. Standard je pao, potrošačka korpa ogromna, tanovništvo se iseljava, pada natalitet a zaduženost raste gotovo geometrijskom progresijom. Dug zdravstva je katastrofa, Klinički centar koji je u stečaju sedam godina nije platio poreze i doprinose. Je li to nešto unaprijeđeno stanje, rekla je Cenić.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.