Prisutne na tržištima širom svijeta

Iz BiH, a prave svjetske robne marke

image

Bh. kompanije iz prehrambene industrije sve više izvoze, prisutne su na tržištima širom svijeta, a dosta proizvode i za poznate svjetske robne marke. O razvoju ove grane industrije najbolje svjedoče konkretne brojke, odnosno rast izvoza u odnosu na uvoz.

Prema riječima Tarika Kovača, stručnog saradnika za projekte Spoljnotrgovinske komore BiH, poljoprivredno-prehrambena industrija bilježi znatan deficit, ali je on zadnjih godina znatno smanjen.

"Ohrabruje da je u posljednje četiri godine izvoz naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda mnogo više rastao od uvoza. Otprilike, pokrivenost uvoza izvozom u zadnje četiri godine je sa 22 porasla na 35 posto", rekao je Kovač na sajmu "Anuga" u Kelnu, ističući da u prehrambenom sektoru postoji puno prostora za unapređenje i za brendiranje proizvoda.

Šest kompanija iz BiH izlagalo je na najvećem sajmu hrane u svijetu "Anuga Fine Food", od 7. do 11. oktobra u Kelnu. Na zajedničkom štandu izlagali su "Klas" (Sarajevo), "Mladegs Pak" (Prnjavor), "Zeraa Agriculture Investment Management" (Sarajevo), "Herbos Nature" (Sarajevo), "Eurocompany 99" (Ljubuški) i "Vita - Life" (Visoko). Proizvodi tih kompanija već su na policama prodavnica na brojnim međunarodnim tržištima, prenosi Biznisinfo.

"Dosta ovih proizvoda se prodaje pod drugim robnim markama, odnosno rade se za brendove drugih firmi u Njemačkoj i EU, tako su nekad potrošačima i neprepoznatljivi, ali su svojim kvalitetom pronašli put do kupaca", rekao je Kovač.

Mladen Pratljačić, iz "Mladegs Paka" rekao je da je zadovoljan sajmom te da su imali dosta kontakata. On je rekao da se proizvodi ove firme mogu naći u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Australije. U drugim zemaljama rade privatne robne marke za poznate kupce kao što su "Lidl", "Hofer", "Interspar" itd.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.